Pirmadienį negausi Lietuvos socialistų partija viešai kreipėsi į Lietuvos socialdemokratų partijos vadovus ir valdančiąją socialdemokratų ir socialliberalų daugumą ragindama legalizuoti komunistų partiją arba kreiptis dėl jos uždraudimo teisėtumo į Konstitucinį Teismą.

Socialistai pareiškė, jog Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas 1991 metais priėmė neteisėtą sprendimą uždrausti Lietuvos komunistų partijos (LKP), veikusios buvusios Sovietų Sąjungos komunistų partijos sudėtyje (SSKP), veiklą.

LKP (SSKP) veikla buvo uždrausta 1991 metų rugpjūčio mėnesį Maskvoje žlugus komunistiniam pučui. Pasak pareiškimo, pagal anuomet galiojusius įstatymus uždrausti politinės partijos veiklą turėjo teisę tik Aukščiausiasis Lietuvos Respublikos teismas, todėl LKP uždraudimas yra "teisiniu požiūriu įstatymiškai neteisėtas, o politiniu - antidemokratiškas aktas".

LSDP pirmasis pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas BNS sakė, jog partijos vadovybė nėra gavusi jokio raštiško kreipimosi, todėl šio klausimo svarstymas nėra numatytas.

Kitas LSDP pirmasis pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis BNS teigė manąs, jog LKP (SSKP) veikla Lietuvoje negali būti legalizuota, nes ši partija dalyvavo rengdama perversmą prieš valstybę ir pažeidė šalies Konstituciją.

Lietuvos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas konstatavo, jog LKP (SSKP) dalyvavo 1991 m. sausio 13 d. bandyme nuversti teisėtą Lietuvos valdžia, prievarta sunaikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybę, suverenų valstybingumą, sugriauti teritorijos vientisumą.

Prieš siūlydami legalizuoti LKP (SSKP) socialistai, V.Andriukaičio nuomone, turi įrodyti, kad ši partija nedalyvavo rengiant sausio perversmą.

Tačiau V.Andriukaitis neatmetė galimybės komunistinių pažiūrų žmonėms įkurti savo partiją, jeigu jie atsisakys nedemokratinių politinės kovos būdų - perversmų ir revoliucijų.

Jis pažymėjo, jog Europoje veikia komunistinės partijos, tačiau jos yra atsisakę Karlo Marxo (Karlo Markso) ir Vladimiro Lenino propaguotos prievartos teorijos.

Socialistų nuomone, kompartijos veiklos legalizavimas sustiprintų Lietuvos demokratiją ir priartintų ją prie europietiškų politinio gyvenimo standartų.

"Komunistų įvarymas į pogrindį yra ne tik neetiškas ir nedemokratiškas veiksmas: jis nesuderinamas ir su teisinės valstybės sąvoka, ir su visuomenės vystymosi tendencijomis", - teigiama Socialistų partijos pareiškime.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) penktadienį išplatino protestą, kuriame teigia, jog visa ši socialistų argumentacija yra "komunistų advokatų, apsimetančių nežinančiais sovietinės komunistinės okupacijos padarinių Lietuvoje ir LKP kolaboravimo su okupantais istorijos".

"Komunistinių režimų nusikaltimai prieš žmoniją ir žmoniškumą yra visai tapatūs nacių nusikaltimams. Tik savo mastais yra žymiai didesni. Europos tautos po II-ojo pasaulinio karo uždraudė nacių partijas, pasmerkė jų ideologiją, nuteisė nacistinius nusikaltėlius. Neįsivaizduojam, kad kas nors Vokietijoje mėgintų atkurti nacionalsocialistų partiją. Komunistinių nusikaltėlių viešas pasmerkimas ir atpildas dar laukia", - rašoma LPKTS proteste.

LPKTS dar kartą primena, kad komunistinis režimas Lietuvoje 1940-1941 metais ir 1944-1990 metais kruvino teroro ir nežmoniškų represijų metodais nužudė, uždarė į kalėjimus ir ypatingojo režimo lagerius, ištrėmė be viešo teismo, be teisės į gynybą, dažnai net nepateikus kaltinimo pusę milijono Lietuvos gyventojų.

"Dabar socialistų partija nesigėdi apeliuoti į žmogaus teises ir laisves, neva humanišką komunistų ideologiją. Komunistinė ideologija besiskelbianti kurianti idealią visuomeninę santvarką iš tiesų gimdė totalitarizmą, terorą, represijas, skatino fiziškai naikinti savo ideologinius priešininkus. Tokie buvo ir yra visi komunistiniai režimai nuo Paryžiaus iki Pnompenio", - teigia LPKTS.

Proteste primenama, kad pernai birželio-spalio mėnesiais Vilniuje vykęs tarptautinis kongresas ir visuomeninis tribunolas komunizmo nusikaltimams įvertinti, kuriame dalyvavo atstovai iš 24 šalių, pripažino komunistinę ideologiją nusikalstama, neišvengiamai gimdančia totalitarinius režimus. Tribunolas nustatė, kad komunistiniai totalitariniai režimai nuo 1917 iki 1990 metų nužudė per 100 mln. civilių žmonių.

LPKTS teigia visų komunistinio genocido aukų vardu griežtai protestuojanti prieš raginimus legalizuoti LKP ir reikalauja, kad Lietuvos VSD ir prokuratūra nedelsiant nutrauktų nelegalią LKP veiklą, nes ji yra nukreipta prieš Lietuvos valstybingumą.

1989 m. gruodį Lietuvos komunistų partijai (LKP) atsiskyrus nuo tuometinės Sovietų Sąjungos komunistų partijos (TSKP) dalis LKP narių, nepritarę šiam sprendimui, tęsė LKP, kaip sudėtinės TSKP dalies, veiklą iki Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo nutarimo.

Įkalinimo bausmę Vilniuje atliekantys sausio 13-osios sąmokslininkai Mykolas Burokevičius ir Juozas Jermalavičius skelbiasi esą pogrindyje veikiančios Lietuvos kompartijos vadovais, tačiau tos veiklos požymių viešame gyvenime nepastebima.