Jau antrą savaitę senojo tabako fabriko teritorijoje dūzgia technika, vyksta menkaverčių statinių griovimo darbai, tuoj prasidės ir statybos. Didysis pastatas, turintis istorinę vertę, bus iš pagrindų rekonstruotas, o greta iškils dar vienas – naujas priestatas.

"Beveik dešimtmetį diskutuotas projektas bus realizuotas labai sparčiai ir netrukus įsilies į miesto kultūros ir verslo gyvenimo sceną", – patikino šį projektą įgyvendinančios Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros (KEPA) vadovė Raimonda Laužikienė.

Jos žodžiais, naujasis miesto kultūros ir verslo objektas turėtų būti baigtas lygiai po metų, kitą rudenį jame jau įsikurs kūrybininkai.

Į Klaipėdos kultūros fabriką, dar vadinamą kūrybinių industrijų inkubatoriumi, bus investuota 10,9 mln. litų. 95 proc. šios sumos skyrė ES struktūriniai fondai, likusieji 5 proc. – Klaipėdos savivaldybės įnašas.

Trejus metus KEPA ir Klaipėdos miesto savivaldybės bei 8 partnerių iš Lisabonos, Tamperės, Sevilos, Gijono, Modenos, Venecijos, Danubės ir Celje miestų vykdytas projektas paruošė praktinę dirvą būsimo Klaipėdos kūrybinių industrijų inkubatoriaus įsteigimui.

Šiandien partneriai bei tarptautiniai kūrybinių industrijų ekspertai iš Talino, Londono ir Mančesterio suvažiavo į Klaipėdą, čia dalysis praktine patirtimi KEPA organizuojamoje konferencijoje "Kūrybiškumas ir partnerystė urbanistinėse erdvėse". Ji vyks "Švyturio menų doke" įsikūrusioje kūrybinių industrijų oazėje, kur veiks ir paroda apie šiuo metu Lietuvoje steigiamus kūrybinius inkubatorius.

Vakare 22 val. bus švenčiama Klaipėdos kultūros fabriko statybų pradžia. Buvusiame tabako fabrike Bangų gatvėje svečių ir klaipėdiečių laukia jaunųjų menininkų grupės "Handy Tea" projektuojamas šviesos dizainas, gyvai atliekama kompozitoriaus Kristijono Lučinsko specialiai šiai progai sukurta muzika bei fantasmagoriškas dizainerės Indrės Giedraitytės ir choreografės Daivos Palubinskaitės šokio projektas.