Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sako, kad tokios žaidynės yra reikalingos siekiant pritraukti daugiau savanorių į kariuomenę, taip pat motyvuojant šiuos žmones, kurie aukoja savo laiką krašto gynybai. Jos teigimu, visai atsisakyti žaidynių neketinama, tačiau bus svarstoma, ar įmanoma dar labiau sutaupyti.

"Šioje srityje taupome kaip ir kitose. Pavyzdžiui, šiais metais planuojama žaidynių sąmata yra viena mažiausių. Pavyzdžiui, 2007 metais žaidynėms buvo skirta 81 tūkst. litų, tuo tarpu šiais metais planuojama 16,5 tūkst. litų“, - BNS sakė ministrė.

DELFI šiandien buvo skelbiama, jog viešųjų pirkimų dokumentuose nurodoma, jog karių šventei norima samdyti populiarų lietuviškos muzikos atlikėją, rengti furšetus, nuomoti dažasvydžio reikmenis. Pasak publikacijos, šių "tiesioginėms kariuomenės funkcijoms ne itin reikalingų prekių bei paslaugų pagrindinė paskirtis - linksminti kariškius ir jų artimuosius".

Tuo metu ministerija pažymi, kad šiemet savanorių sporto žaidynės, kurias kasmet organizuoja vis kita KASP rinktinė, bus rengiamos 21 kartą nuo 1991 metų. KAM teigimu, už suplanuotus 16,5 tūkst. litų renginiui bus perkamos dažasvydžio paslaugos, apdovanojimai (medaliai ir taurės), suvenyrai (marškinėliai, kepuraitės), nuomojamas batutas bei biotualetai.

"Scenos nuomos, renginio vedėjo, muzikos atlikėjų, įgarsinimo paslaugos, skraidantys dangaus žibintai žaidynėms perkami nebus. To žaidynių organizatoriai atsisakė dėl aukštų kainų, nurodytų paslaugų teikėjų komerciniuose pasiūlymuose. Renginio įgarsinimas, vedimas bus organizuojamas kariuomenės resursais - renginį įgarsins Vilniaus įgulos karininkų ramovė, koncertuos Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, dainuos ir renginį ves patys kariai savanoriai", - teigiama ministerijos atsakyme.

KAM teigimu, KASP rinktinės yra perkančiosios organizacijos ir gali atlikti decentralizuotus pirkimus. Vykdydamos tokius pirkimus, rinktinės pačios nustato laimėtojus ir pasirašo sutartis.

2007 metais išlaidos tokioms žaidynėms siekė 81 tūkst., 2008 metais - 83 tūkst., 2009 metais - 12 tūkst., 2010 metais - 29 tūkst. litų.

"Beveik visos žaidynių rungtys yra su kariškais elementais - tam kad kariai galėtų išbandyti ne tik savo fizinę jėgą, bet ir karinius įgūdžius. Žaidynėse yra varžomasi tinklinio, krepšinio 3x3, virvės traukimo, svarsčio kėlimo, granatų svaidymo, biatlono, dažasvydžio, žvalgo tako rungtyse. Nekonkursinės rungtys - rankų lenkimas, šaudymas oriniu šautuvu, kvadratas", - vardijo KAM.

Pasak ministerijos, žaidynių nekonkursinėse rungtyse gali dalyvauti ne tik savanoriai, bet visi norintieji. Tikimasi, kad liepos pirmąjį savaitgalį vyksiančiame renginyje sudalyvaus maždaug 700 žmonių.