Anot Andriaus Kubiliaus, prieš savaitę Vyriausybė patvirtino Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių kapų, palaidojimo vietas žyminčių paminklų priežiūros planą.

„Tai tarpinstitucinis veiklos planas, kuris leis geriau koordinuoti įvairių
institucijų, žinybų, iniciatyvų realizavimą, siekiant, kad tolimosiose tremties vietose išlikę palaidojimo vietos būtų tinkamai prižiūrimos. Tam numatoma steigti ir specialų Lietuvos vyriausybės atašė Maskvoje, kuris specifiškai imtųsi šio darbo koordinavimo Rusijos teritorijoje“, – interviu Lietuvos radijui antradienį teigė Premjeras.

„Žinome labai geras jaunimo iniciatyvas, „Misija – Sibiras“, įvairias kitas iniciatyvas, ir šiuo požiūriu Vyriausybė žengia tolimesnius žingsnius, kad atsiminimai, prisiminimai ir tos skausmo vietos liktų mūsų istorijoje tinkamai įamžintos“, – pridūrė jis.

Anot Premjero, minint Gedulo ir vilties dieną, tenka prisiminti pamatinį, labai gilios meilės savo kraštui jausmą, kurį „ištremtieji per visą kančios laikotarpį demonstravo kaip absoliučiai nekintamą vertybę“, o svarbiausias jų tikslas buvo sugrįžti į Tėvynę.

„Šiais laikais tokia vertybė yra ypač svarbi, kai esame pasklidę po visą pasaulį. Tad ši diena, šalia kančios ir šalia kovos už laisvę simbolio, ji turi ir didžiulės simbolinės meilės Lietuvai jėgos simbolį“, – sakė A. Kubilius.