Dalis Liberalų sąjungos narių mano, kad partijos lyderio postą turėtų vėl užimti buvęs jos vadovas Eugenijus Gentvilas. Spaudos konferencijoje penktadienį R.Paksas pareiškė, jog siūlymas keisti partijos pirmininką todėl, kad partijos statusas pasikeitė iš valdančiosios į opozicinę, "yra nelogiškas".

"Gal tuomet partijos pirmininką turėtų keisti ir centristai, ir modernieji krikščionys demokratai, ir lenkai?", - retoriškai klausė R.Paksas, priminęs, jog į opoziciją taip pat pasitraukė Centro sąjunga, Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

R.Paksas pripažino, jog būdamas premjeru kartu su savo komanda padarė klaidų, kurių išvengus valdančiąją koaliciją būtų buvę galima išlaikyti ilgiau, bet pabrėžė, kad jos egzistavimas galėjo būti pratęstas tik pora mėnesių.

Kaip vieną iš klaidų jis įvardijo "pralaimėtą propagandinį karą". Jo teigimu, partijos pirmininko keitimo idėją partijai primeta grupė žmonių, norinčių "užimti valdžią". Kaip skelbta, ketvirtadienį partijos pirmininko keitimo šalininkai patyrė pralaimėjimą partijos valdyboje, tačiau jie neketina nusileisti.

Balsuojant valdyboje dėl to, ar iki neeilinio spalio 27 d. šaukiamo kongreso turi būti surengti vidiniai partijos kandidato į prezidentus rinkimai, kurių laimėtojas kongrese būtų siūlomas į partijos pirmininkus, jiems pritrūko vieno balso šiam siūlymui pritarti.

Nors anksčiau buvo skelbta, jog R.Paksas prieš kelias savaites susitarė su buvusiu partijos lyderiu Eugenijum Gentvilu rengti vidinius partijos kandidato į prezidentus rinkimus, ketvirtadienį LLS pirmininkas balsavo prieš šį siūlymą.

Pagal LLS įstatus, sprendimui, prieš kurį balsavo partijos pirmininkas, atmesti reikėjo daugiau kaip pusės visų valdybos narių balsų. Už siūlymą rengti vidinius partijos kandidato rinkimus ir laimėtoją siūlyti partijos pirmininku balsavo 7 valdybos nariai, 6 buvo prieš, o 2 susilaikė.

Nors LLS valdybos nariai atsisakė atskleisti balsavusiųjų pavardes, BNS pavyko sužinoti, jog už siūlymą surengti partijos pirmininko rinkimus balsavo E.Gentvilas, Artūras Zuokas, Gintaras Steponavičius, Klemensas Rimšelis, Gintautas Babravičius, Eligijus Masiulis ir Jonas Čekuolis. Balsuojant susilaikė Alvydas Medalinskas ir Dailis Barakauskas.

Prieš siūlymą rinkti kongrese partijos pirmininką, be R.Pakso, balsavo Dalia Kutraitė-Giedraitienė, Jonas Lionginas, Eugenijus Maldeikis, Henrikas Žukauskas ir Vladas Žalnerauskas.

"Ne aš sulaužiau tą susitarimą", - teigė R.Paksas, paklaustas, kodėl jis balsavo prieš siūlymą rengti vidinius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.

Jis teigė, jog prieš kelias savaites Panevėžyje su E.Gentvilu buvo susitarta, jog partijos kongresas vyks ne anksčiau kaip gruodžio 4 d., tačiau šis susitarimas buvo sulaužytas ir kongreso data paskelbta spalio pabaigoje. "Daugelis valdybos narių ir daugelis skyrių, kuriuose aš lankiausi, atstovų nesupranta, kodėl reikia šitaip skubėti", - teigė R.Paksas.

"Aš manau, kad liberalams yra per anksti iškelti vieną kandidatą spalio mėnesį. Mes neturime parengę nei alternatyvios Vyriausybės programos, nei partijos strategijos artimiausiems rinkimams iki 2002 m. ir 2004 m. Nesame aptarę padėties su centro ir dešinės partneriais", - pažymėjo jis.

LLS lyderis atmetė kaltinimus, jog jis vengia vidinės konkurencijos. R.Paksas teigė pats pasiūlęs E.Gentvilui vidinę konkurenciją. Be to, jis pažymėjo, jog pats pasiūlė įtraukti į kongreso darbotvarkę partijos vadovybės ataskaitos pateikimą ir vertinimą.

Jeigu ataskaita kongrese būtų įvertinta neigiamai, tuomet, pasak jo, turėtų atsistatydinti pirmininkas bei valdyba ir galėtų būti renkama nauja vadovybė.

Partijos pirmininko keitimo šalininkai tikisi, jog rugsėjo 5 d. Anykščiuose šaukiama partijos taryba galės priimti sprendimą, kurį atmetė valdyba. R.Paksas neslepia, jog iki spalio 27 d. vyksiančio partijos kongreso bandys susitikti su skyrių atstovais ir užsitikrinti jų paramą.

LLS lyderis neigė, jo vidiniai nesutarimai partijoje gali sukelti partijos skilimą. "Iš mano ir mane palaikančių kolegų pusės skilimo nebus. Būsiu aš partijos pirmininku ar ne, aš rasiu vietą partijoje", - teigė R.Paksas. LLS Seime turi 33 narius iš 141.