"Lietuvos tvarka, pagal kurią tie lėktuvai skraido, yra labai paprasta, skaidri ir aiški. Prašytume ateityje, siekiant išvengti tokių nepatogių situacijų, kad rusai laiku prašytų (leidimo - BNS), laiku informuotų ir nebus jokių problemų", - žurnalistams po dvišalio susitikimo su S.Lavrovu sakė A.Valionis.

Praėjusią savaitę Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Sergejus Šoigu priekaištavo Lietuvai dėl nesklandumų, kurių kilo į Kaliningrade vykusias NATO ir Rusijos nelaimių likvidavimo pratybas devyniais lėktuvais skraidinant gelbėtojus.

"Buvo paprasčiau patekti į Bagdadą nei perskristi Lietuvos oro erdvę, nė vienoje šalyje nėra tokių apribojimų", - tuomet sakė S.Šoigu. Anot jo, Rusijos lėktuvai buvo priversti skristi į Kaliningrado sritį per Baltarusiją ir Lenkiją.

Pagal Lietuvos Vyriausybės patvirtintas oro erdvės organizavimo taisykles Lietuvos padangėje vienu metu negali būti dviejų Rusijos karinių orlaivių. Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija yra priskiriama prie karinių struktūrų.

Dvišaliame susitikime Lietuvos ir Rusijos ministrai taip pat kalbėjo apie Rusijos siūlymą sudaryti karinio tranzito sutartį.

"Mes vėl tą patį pasakėme, kad tranzitas vyksta be jokių kliūčių ir mes nematome jokio poreikio tokį dokumentą pasirašinėti", - sakė A.Valionis.

Nuo praėjusio dešimtmečio vidurio Rusijos karinis tranzitas per Lietuvą vyksta pagal Lietuvos nustatytas pavojingų krovinių vežimo per Lietuvos teritoriją taisykles. Tų taisyklių taikymas Rusijai, nustatytas abiem šalims pasikeitus notomis, automatiškai kasmet pratęsiamas.

Per pastarąjį dešimtmetį įvairaus rango pareigūnai ne kartą siūlė Lietuvai sudaryti specialų ilgalaikį vyriausybių susitarimą dėl karinio tranzito, tačiau ir pabrėždavo, jog Rusiją tenkina dabartinė karinio tranzito tvarka.

Kariniu tranzitu Lietuvoje laikomas karinių komandų, ginkluotės, technikos, materialinio aprūpinimo krovinių vežimas, kai siuntėjas arba gavėjas yra užsienio valstybės karinė institucija.

Išskirtiniais atvejais per Lietuvos teritoriją galima vežti ginkluotus užsienio karius ir karinę techniką, bet kiekvienu atveju leidimą tam turi duoti Seimas, o tarpininkauti - Jungtinės Tautos ar kitos tarptautinės organizacijos, kurių narė yra Lietuva.

Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai aptarė ir kitus dvišalio bendradarbiavimo klausimus.

Anot A.Valionio, Rusijos atstovai turėjo priekaištų dėl po Lietuvos prisijungimo prie Europos Sąjungos padidėjusių prekių tranzito per Lietuvą tarifų, tačiau, pasak ministro, tranzitas "ir taip vykdomas pagal mažiausius ES tarifus".

Kalbėdamas apie padėtį pasienyje, A.Valionis sakė, kad Lietuva savo pusėje jau baigia įrengti visą reikalingą infrastruktūrą, tuo tarpu Rusijos pusė atsilieka. "Jie žadėjo, galbūt, panaudodami Europos Sąjungos pinigus, vytis mus", - pridūrė UR ministras.

Jis pakvietė S.Lavrovą atvykti į Lietuvą, kartu aplankant pasienį, ir įvertinti ten esamą infrastruktūrą.

A.Valionis yra laikinojo prezidento Artūro Paulausko vadovaujamos Lietuvos delegacijos Stambule, kur pirmadienį ir antradienį vyko NATO viršūnių susitikimas, narys.