Visų šių prekių ir paslaugų prireikė Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-ajai rinktinei.

Dažasvydžio reikmenų ir teisėjų, popmuzikos žvaigždės koncerto ir kitų tiesioginėms kariuomenės funkcijoms ne itin reikalingų prekių bei paslaugų pagrindinė paskirtis – linksminti kariškius ir jų artimuosius netrukus įvyksiančių Krašto apsaugos savanorių pajėgų sporto žaidynių metu.

Popmuzikos žvaigždei – po tūkstantį litų už valandą

Liepos 2 d. įvyksiančiose žaidynėse sportu nebus apsiribota. KASP Žemaičių apygardos 3-oji rinktinė sporto šventę ketina vainikuoti pramoginiu renginiu.

Viešųjų pirkimų dokumentuose nurodoma, kad kariškiams reikia renginio pusei tūkstančio žmonių organizavimo, įgarsinimo ir pravedimo paslaugų.

Pramoginei žaidynių daliai reikalingas vedėjas su mažiausiai trejų metų patirtimi, scena, galinga garso aparatūra bei pustrečios valandos truksiantis „lietuviškos populiariosios muzikos grupės ar atlikėjo pasirodymas“. Žinoma, bet ko į kariūnų žaidynes vežtis negalima – atlikėjų kandidatūros turi būti suderintos su kariškiais. Muzikantams KASP Žemaičių apygardos 3-oji rinktinė numato išleisti iki 2,5 tūkst. litų – po tūkstantį litų už valandą.

Vakarą vainikuoti turėtų įspūdingas reginys – šešių dešimčių Lietuvos vėliavos spalvų dangaus žibintų paleidimas.

KASP Žemaičių apygardos 3-oji rinktinė taip pat rengia du furšetus. Pirmasis skirtas rinktinės įkūrimo dvidešimtmečiui paminėti, jam numatoma išleisti iki tūkstančio litų. Antrasis rengiamas jau minėtų žaidynių dieną. Tiesa, retas iš maždaug 500 žaidynių dalyvių turės garbės vaišintis šiame furšete – jis skirtas tik 40 asmenų.

Ant kariškių stalo turėtų gulti įvairūs užkandžiai, įdaryta lašiša, įdarytas karpis su obuoliais, jautienos liežuvis su kepenėlių putėsiais ir keptais svogūnais bei kiti skanėstai. Be to, reikia ir vyno – „pagal dalyvių skaičių“.

Pritrūko sportinio inventoriaus

Kariškių sporto žaidynėms kariuomenė ruošiasi iš peties. Pavyzdžiui, pirkdama sportinį inventorių bei ekstremalaus sporto renginių organizavimo paslaugas.

Kariškiams prisireikė pripučiamo batuto, kilnojamo krepšinio stovo ir dažasvydžio turnyro. Tiesa, batutas reikalingas ne patiems šventės dalyviams, o jų atžaloms – bent 9 metrų ilgio, 8 m pločio ir 5 m. aukščio batutas skirtas kariškių vaikams.

Kol karių atžalos šokinės ant batuto, jų tėveliai žais vyrų žaidimus. Mat žaidynių organizatoriai perka ir dažasvydžio turnyro organizavimo paslaugas. KASP Žemaičių apygardos 3-ajai rinktinei reikia 16 dažasvydžio šautuvų, 15 apsauginių kaukių, pripučiamos dažasvydžio aikštelės, specialaus tinklo žaidimo vietai aptverti, 20 tūkst. dažasvydžio šovinių. Taip pat reikalingi ir kvalifikuoti dažasvydžio turnyrų teisėjai.

Gali nepakakti pinigų

KASP Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės štabo viršininkas Vytautas Mišinskis DELFI teigė, esą jo vadovaujama rinktinė – tik Vilniuje priimtų sprendimų vykdytoja.

Tuo tarpu kariuomenės atstovai sostinėje teigia, esą dar neaišku, ar kariškių žaidynės nekainuos per brangiai. Taigi dažasvydžio, popmuzikos ar kitų pramogų esą gali tekti ir atsisakyti.

„Galimas daiktas, kad viso to nebus. Sąmata sudarinėjama – gali jos paprasčiausiai nepatvirtinti. Gali būti pusė dalykų išbraukta ir palikti tiktai būtinieji reikmenys: šiukšlių maišai, palapinės ir pan. Kaip vadai nuspręs, taip ir bus“, - DELFI sakė Krašto apsaugos savanorių pajėgų kapitonas Audrius Maleravičius.

Pasak jo, nei dažasvydžio ar batuto tiekėjas, nei šventėje dainuosiantis popmuzikos atlikėjas kol kas nėra žinomas. Esą tokie reikalai palikti organizacinio darbo pabaigai.

Pašnekovas pabrėžė, kad siekiama, kad kuo daugiau kariškių į šventę atvyktų su šeimomis. Esą tam ir reikalingi pripučiami batutai bei kitos pramogos. Esą skaičiuojama, kad šventėje dalyvaus bent 500 karių, o juos lydės iki 200 artimųjų.

A. Maleravičius teigė negalįs vertinti, ar tokios pramogos nėra per didelė prabanga lėšų stygiumi besiskundžiančiai kariuomenei.

„Sprendimas ne mūsų skyriaus. Negaliu nieko pasakyti“, - reziumavo pašnekovas.

Kiek kainuos kariškių linksmybės – kariuomenė kol kas negali pasakyti.