Tai yra antrasis nacionalinio paviljono įvertinimas po pagrindinio bienalės prizo - "Auksinio liūto", kuris šiemet įteiktas Vokietijos paviljonui, pranešė Šiuolaikinio meno centras (ŠMC).

Anot pranešimo, iš viso 54 Venecijos bienalėje prisistatė 89 šalys - tai didžiausias iki šiol bienalėje dalyvavusių nacionalinių paviljonų skaičius.

Iš viso skirtos šešios nominacijos: keturi apdovanojimai menininkams ir du - nacionaliniams paviljonams.

Lietuvos paviljonas ir Dariaus Mikšio projektas vertinimo komisijos buvo išskirtas už "konceptualiai elegantišką ir produktyviai daugiaprasmį nacionalinės meno istorijos pateikimą".

"Už baltos užuolaidos" - bandymas parodyti simbolinę šiuolaikinės valstybės kuruojamą parodą, ją paverčiant tikra ekspozicija, nacionaliniu archyvu.

Tai kolekcija, kurią sudaro menininkų, 1992–2010 metais gavusių Lietuvos kultūros ministerijos valstybinę stipendiją, vaizduojamojo meno kūriniai.

Iš visų stipendiją gavusių vaizduojamojo meno atstovų projekte dalyvauja 173 menininkai, į kolekciją pasiūlę po vieną savo kūrinį.

Tai instaliacija ir performansas, vykstantis abiejose baltos užuolaidos pusėse. Vienoje pusėje saugomi visi kolekcijos kūriniai, o kitoje veikia kintanti ekspozicija, pagal lankytojų pasirinkimą formuojama iš kolekcijoje esančių darbų.