Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje atsidūręs Lazdijų meras darbe nesirodo jau keletą savaičių. Kone visi politiko aplinkos žmonės tvirtina, kad jis serga, tačiau mistinės mero ligos neatskleidžia. Lig šiol kalbėta, kad A. Margelis turi širdies bei kraujotakos problemų. Tačiau vienas Ąžuolyno klinikos steigėjų, A. Margelio bendražygis konservatorių partijoje bei premjero patarėjas Raimundas Alekna DELFI patvirtino, kad šioje gydymo įstaigoje hospitalizacija galima tik psichinės sveikatos sutrikimo atveju.

Kraujotakos ligų negydo

Raimundas Alekna
„Ąžuolyno klinika yra psichiatrinė ligoninė. Čia yra žmonės su psichikos sveikatos negalavimais gydomi. Pagal Lietuvos įstatymus, kiekviena įstaiga gydo tiktai tuos sutrikimus, kuriems yra licencijuota. Neįsivaizduoju, kad įstaiga, kuri neturi licencijos kitokiai veiklai, galėtų gydyti ar išdavinėti biuletenius (dėl kitų sveikatos sutrikimų – DELFI). Kaip buvęs ministras, neįsivaizduoju, kad taip galėtų būti“, - sakė R. Alekna, 1999-2000 m. ėjęs sveikatos apsaugos ministro pareigas.

Vis dėlto įtakingas konservatorius tikino, kad įstatymai draudžia atskleisti, ar A. Margelis gydomas būtent Ąžuolyno klinikoje. „Net jeigu ir gulėtų, Lietuvos įstatymai draudžia bet kokią informaciją (apie sveikatos būklę – DELFI). Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas labai aiškiai sako, kad gydymo įstaigos be žmogaus sutikimo jokios informacijos negali teikti“, - aiškino psichiatro praktika ilgą laiką vertęsis R. Alekna.

Neigia padėjęs partiečiui

Politikas taip pat tikino nesiėmęs jokių veiksmų dėl Lazdijų mero įkurdinimo savo įsteigtoje psichinės sveikatos įstaigoje. „Neturiu galimybės ten ką nors nei priimti, nei išleisti. Nei domiuosi, kas ten vyksta“, - tvirtino premjero patarėjas.

Jis taip pat tikino A. Margelį matęs labai seniai. „Dievas žino... gal praeitą vasarą sąskrydyje buvome susitikę. 2004 m. balotiravausi Lazdijų rajone, buvo to bendravimo. Bet nesame nei draugai, nei artimi pažįstami“, - kalbėjo R. Alekna.

Konservatorius teigė, esą žiniasklaidos publikacija, kurioje A. Margelio atsidūrimas Ąžuolyno klinikoje siejamas su jo ir R. Aleknos partiniais ryšiais, yra visiškai nepagrįsta. „Rašo visiškus niekus. Kad galėjau kažkokią įtaką daryti, dar kažką. Man tai protu nesuvokiama“, - piktinosi R. Alekna.

Kita vertus, buvęs Vilniaus meras pusiau juokais džiaugiasi nemokama reklama savo klinikai. „Džiaugiuosi, kad visuomenė sužinos apie Ąžuolyno kliniką. Nemokama reklama“, - ironizavo pašnekovas.

Mero žmona vyro sveikatos nekomentuoja

Su mistinės ligos pakirstu A. Margeliu DELFI nepavyko susisiekti – politikas neatsiliepė į skambučius mobiliuoju telefonu. Lazdijų mero žmona Lina Margelienė, paklausta, kada jos vyras atsidūrė Ąžuolyno klinikoje, neneigė, kad jis gydomas būtent ten, tačiau suskubo atsisakyti bet kokių komentarų.

„Šeimos, asmeniniais klausimais aš neatsakinėsiu į jokius klausimus. Tai tiek tada“, - prieš padėdama ragelį tepasakė L. Margelienė.

Kol meras yra gydymo įstaigoje, STT jam negali pateikti kaltinimų. Beje, negalavimai jį užklupo STT apsilankymo išvakarėse, o stacionaraus gydymo prireikė dar po kelių dienų.

Vicemeras ligos ir STT nesieja

Lazdijų vicemeras Valdas Mikelionis DELFI teigė, kad A. Margelio sveikata buvo sušlubavusi ir anksčiau, o pastarasis atvejis su STT apsilankymu nesusijęs. Tiesa, vicemeras, kaip ir daugelis kitų A. Margelio bendražygių, teigė nežinąs nei mero gydymo vietos, nei hospitalizacijos priežasties.

„Yra nedarbingumo pažymėjimas, yra ir biuletenis. Daugiau nieko nežinome. Niekas nežino tiksliai, kas jam yra. Žino gydytojai. Bet nežinome, kas jį gydo. (...) Buvo balandžio 12 d. pirmas tarybos posėdis, po savaitės jam pasidarė blogai, buvo „ant biuletenio“ dvi ar tris savaites. Paskui grįžo, ir vėl „ant biuletenio“. Jeigu kas suveda į tą dalyką (STT apslilankymą – DELFI), tai aš taip nemanau“, - kalbėjo V. Mikelionis.

Politikas taip pat skundėsi, kad mero pasiligojimas sutapo su svarbiais renginiais Lazdijuose, ir darbo krūvis esąs nežmoniškas. Tačiau savivaldybei esą pavyko susitvarkyti ir be miesto galvos.

Beje, gegužės pabaigoje STT sulaikytas Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka jau grįžo į darbą

.DELFI primena, kad STT po kratų Lazdijų savivaldybėje užplombavo mero kabineto duris bei sulaikė G. Salatką, Investicijų skyriaus vadovą Vidmantą Pilvinį ir bendrovės „Lazdijų šiluma“ direktorių Virgaudą Šerėną.