Šaltinių teigimu, laikinasis prezidentas teigė, kad Lietuva laukia tos dienos, kai Narystės veiksmų planą įgyvendinančios valstybės - Albanija, Kroatija ir Makedonija - bus pasirengusios kartu sėsti prie vieno stalo.

Be to, A.Paulausko teigimu, Aljansas turi aktyviau rodyti politinę bei praktinę paramą Ukrainos euroatlantinės integracijos siekiams.

Laikinojo šalies vadovo teigimu, norint, kad Ukraina pasiektų aiškiai matomos pažangos reformų srityje, privalu remti Ukrainos pasirinktą euroatlantinę integraciją bei suteikti jai aiškią narystės perspektyvą.

A.Paulauskas pažymėjo, kad Lietuva aktyviai bendradarbiauja su Vidurio Azijos ir Pietų Kaukazo valstybėmis, ypač su Gruzija. Anot jo, dvišalės ir daugiašalės pastangos apima ne tik karinio sąveikumo didinimą, bet ir demokratinių institucijų, pagrindinių laisvių bei teisės viršenybės skatinimą.

Laikinojo prezidentas teigė, jog Aljansas privalo peržiūrėti ginkluotųjų pajėgų kūrimą ir planavimą taip, kad Aljansas galėtų tęsti tai, ką jis moka geriausiai: užtikrinti saugumą ten, kur tai svarbu ir tada, kai tai svarbu, o Lietuva, savo ruožtu, tobulina savo gynybos pajėgumus, kad prisidėtų stiprinant visą Aljansą.

Jis pažymėjo, kad Lietuvos nacionalinis siekis yra užtikrinti, kad 10 proc. sausumos pajėgų būtų galima dislokuoti, išlaikyti ir panaudoti NATO operacijoms.

A.Paulausko vadovaujama Lietuvos delegacijoje - užsienio reikalų bei krašto apsaugos ministrai Antanas Valionis ir Linas Linkevičius, kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, parlamentinės NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius.

Pagrindinis dėmesys NATO viršūnių susitikime skiriamas didesniam Aljanso vaidmeniui Irake, mokant Irako saugumo pajėgas, ir misijos Afganistane, kuri yra pirmoji vykdoma ne NATO šalyse narėse ar jų kaimynystėje, išplėtimui.

"Mūsų šiandieniniai sprendimai baigs formuoti ir įkūnys naująjį NATO bei užtikrins, kad Aljansas savo naują vaidmenį atliks maksimaliai. Jie (sprendimai - BNS) užtikrins, kad NATO pakanka karinių ir politinių priemonių ir toliau formuoti tarptautinį saugumą geram labui, o šios priemonės ir toliau atitiks NATO tikslus", - pradėdamas viršūnių susitikimą sakė NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis (Japas de Hopas Scheferis).

Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas), NATO valstybių vadovų vardu sveikindamas septynias naująsias Aljanso nares, sakė, kad jų pastangas, siekiant narystės Aljanse, buvo įvertintos.

"Šiandien jūs, visateisės narės, skleidžiate ir naudojatės draugystės dvasia, bendromis vertybėmis, pasitikėjimu ir abipuse pagarba, kuriomis paremta nenutrūkstama saugumo gija tarp Europos ir Šiaurės Amerikos", - sakė J.Chiracas.

Tuo tarpu Seimo narys, NATO komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius žurnalistams sakė, kad Lietuva turėtų prisidėti prie NATO šalių raginimo gerinti Aljanso įvaizdį ne tik NATO narėse, bet ir kitose šalyse. Jis taip pat teigė, kad apie NATO palaikymo svarbą Šiaurės Atlanto Tarybos susitikime pirmadienį kalbėjo dauguma Aljanso valstybių lyderių.

"Tai labai svarbu ir Lietuvai. Mūsų šalyje yra didelis NATO palaikymas, tačiau reikia įrodyti Baltarusijai, kad NATO nėra agresorius, o stabilumo ir demokratijos garantas. Tai yra mūsų darbo baras", - sakė V.Stankevičius.

Parlamentaro teigimu, užsiimti šviečiamąja veikla turėtų ne tik politikai, į kuriuos, anot V.Stankevičiaus, žiūrima nepatikliai, tačiau ir nevyriausybinės organizacijos, jaunimas ir kitos visuomenės grupės.

V.Stankevičius yra laikinojo prezidento Artūro Paulausko vadovaujamos Lietuvos delegacijos Stambule, kur vyksta NATO viršūnių susitikimas, narys. Lietuvos delegacija NATO viršūnių susitikime kaip visateisė narė dalyvauja pirmąjį kartą.