Rusijoje A.Ryžovas nuteistas 15 metų laisvės atėmimo už nusikalstamos gaujos organizavimą, ginkluotus plėšimus, pranešė Rusijos naujienų svetainė lenta.ru, remdamasi šalies Generaline prokuratūra.

Kartu su A.Ryžovu nuteisti ir vadinamosios Ryžovo gaujos nariai. Jie skirta nuo 4,5 metų lygtinai iki 14 metų realaus laisvės atėmimo.

Gaujos nariai pripažinti kaltais 2005 metų rugpjūtį pagrobę automobilį su vairuotoju ir panaudoję mašiną užgrobiant inkasatorių automobilį su 33 mln. rublių. Du inkasatoriai per užpuolimą buvo sužeisti. 2006 metų kovą nusikaltėliai vėl užpuolė automobilį, bet vietoj didelės sumos jie terado rankinę su pietumis.

A.Ryžovas su bendrais taip pat buvo pagrobę sutuoktinių porą, reikalaudami 1 mln. dolerių išpirkos, pinigų gauti jie mėgino melagingai pranešę apie buitinės technikos iš vilkiko vagystę, vienas gaujos narys pripažintas kaltu nušovęs kitos grupuotės atstovą.

Lietuva savo ruožtu yra prašiusi Rusijos išduoti A.Ryžovą dėl įtarimų dalyvavus Medininkų žudynėse.

Šioje baudžiamojoje byloje kol kas nuteistas vienintelis buvęs sovietų omonininkas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas). Jam Vilniaus apygardos teismas gegužės 11 dieną skyrė kalėjimą iki gyvos galvos.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo bei Aleksandro Ryžovo - atskirtas ir tęsiamas toliau. Juos Rusija išduoti atsisako.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, "Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas. Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Anot Lietuvos prokurorų, šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.