Pranešėjai pagrindinį dėmesį skirs sudėtingiems ir kritiniams Lietuvos laikotarpiams (1793, 1918, 1940, 1991 m.) – valstybingumo praradimo ir jo atkūrimo politiniams ir kariniams aspektams, sieks išgryninti visada gyvą lietuvių tautos valią priešintis bet kokiai okupacijai.

Tarptautinėje mokslinėje konferencijoje bus aptariama valstybės gynimo idėja, valios priešintis okupacijai nebuvimo prielaidos, Lietuvos ir tarptautinė priešinimosi okupacijai patirtis. Konferenciją globojančios krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės teigimu, šios temos turi nemažai sąsajų su NATO parengtais Lietuvos gynimo planais, Karo prievolės įstatymo naujos redakcijos projektu, visuotinio pasipriešinimo koncepcija ir atnaujinta Nacionalinės saugumo strategijos projektu.

„Turime atsiminti, kokios pasekmės ištiko kritiniais Lietuvos istorijos momentais, kai politikai negebėjo pakelti tautą priešintis ginklu. Gerai pasirengusi gynybai valstybė beveik be šūvio prarado valstybingumą, o vėliau, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, lietuvių tauta savo iniciatyva dar dešimtmetį ginklu priešinosi okupantams. Prisiminkime ir karinį konfliktą Pietų Osetijoje – Gruzijos gynyba dar sykį atkreipė mūsų dėmesį į piliečių valią ir pareigą pasipriešinti agresijai“, – sakė ministrė R. Juknevičienė prieš konferenciją, kurioje bus kalbama ir apie nematomų – kibernetinių ir informacinių – karų keliamą grėsmę palaužti tautos valią priešintis.

Konferencijos metu mokslininkai – prof. Vytautas Landsbergis, prof. dr. Gražina Miniotaitė, prof. dr. Alfredas Bumblauskas, doc. dr. Valdas Rakutis, doc. dr. Virgilijus Pugačiauskas, dr. Mantas Martišius, dr. Jonas Vaičenonis, doc. Kęstutis Girnius ir Vytautas Jokubauskas – sieks atsakyti į klausimą, kodėl minėtu laikotarpiu Lietuvos valstybė du kartus prarado savo valstybingumą nepriėmusi politinio sprendimo priešintis ginklu, nors vėliau Lietuvos piliečiai liejo kraują ir įnirtingai kovojo su šalies okupantais.

Pranešėjai iš Suomijos ir Čekijos kalbės apie karinius ir politinius Žiemos karo, Miuncheno sutarties ir Čekoslovakijos pasipriešinimo aspektus.

Lietuvos karo akademijos rengiamą tarptautinę konferenciją užbaigs jos pranešėjų apvaliojo stalo diskusija, kurią moderuos Tarptautinio gynybos studijų centro, įsikūrusio Taline, Estijoje, analitikas Tomas Jermalavičius.