„Geriausias dalykas norint pataisyti situaciją, jei Aleksandras Lukašenka nebeturėtų galios. O kol jis ją turi, jokie ilgo laikotarpio pasikeitimai yra neįmanomi“, - interviu DELFI teigė D. Krameris.

- Lietuvoje domimasi situacija Baltarusijoje, bet mūsų kaimynėje, atrodo niekas nesikeičia – ji kaip buvo laikoma nelaisva šalimi, taip ir liko, žiniasklaidos padėtis joje kaip buvo bloga, taip ir yra. Ar turite vilties, kad situacija galėtų keistis ir ko tam reikėtų?

- Geriausias dalykas norint pataisyti situaciją, jei Aleksandras Lukašena nebeturėtų galios. O kol jis ją turi, jokie ilgo laikotarpio pasikeitimai yra neįmanomi. Jis yra diktatorius, kuris atsakingas už labai rimtus žmogaus teisių pažeidimus, yra įtarimų dėl jo prisidėjimo prie bombos sprogimų Minske, be to, jis kelia grėsmę patiems baltarusiams ir galbūt net kitiems.

Aš manau, kad jis taip pat atsakingas už tai, kad jo šalis ekonomiškai žlugo. Baltarusijos ekonomika yra tikrai baisioje situacijoje, infliacija kyla, valiutos vertė krenta, užsienio valiutos atsargos išseko. Už visa tai atsakomybė tenka būtent A. Lukašenkai, todėl aš manau, kad kol jis turi valdžią, Baltarusija kentės. Ir tai kels problemų Baltarusijos kaimynėms, tokioms kaip Lietuva.

- Autoritariniai lyderiai dažnai teigia, kad iš esmės demokratija bei laisvė visiškai neturi jokio ryšio su jų piliečių komfortu ir pasitenkinimu. Ką jūs jiems galėtumėte atsakyti?

- Na, taip gali pasakyti tik diktatoriai arba autoritariniai lyderiai. Jeigu jie būtų tikri savo gebėjimu laimėti laisvus rinkimus ir taip įtvirtinti valdžią per atvirą demokratinį procesą, jie taip nesijaudintų. Pavyzdžiui, jeigu A. Lukašenka dalyvautų laisvuose rinkimuose, jis prarastų valdžią, tačiau būtent šito jis bijo. Todėl aš manau, kad tokie ir panašūs komentarai dažniausiai atspindi nesaugumo jausmą ir paranoišką laikyseną.

- Su kokiomis demokratijos laisvės problemomis susiduria tradiciškai laisvomis šalimis įvardijamos Vakarų Europos bei Šiaurės Amerikos valstybės? Taip, jos yra laikomos laisvomis ir demokratiškomis, tačiau tikriausiai ir jų padangėje ne visada šviečia saulė?

- Situacija įvairuoja priklausomai nuo konkrečios šalies. Nė viena valstybė nėra tobula, kiekviena šalis turi kai kur pasitaisyti, bet Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos valstybės yra kur kas demokratiškesnės iš prigimties, nes jos ilgai į tai ėjo, turi didesnę patirtį. Aš viliuosi, kad Lietuva ir kitos šalys Rytų Europoje liks laisvų šalių kategorijoje. Kaip žinote, mes reitinguojame šalis į laisvas, iš dalies laisvas ir nelaisvas.

- „Wikileaks“ paskelbė dokumentus, kad Lietuvoje politikai arba ministerijos turi nusipirkti ramybę iš įtakingų dienraščių. Ar manote, kad tai yra žiniasklaidos laisvės požymis? „Freedom House“ laiko Lietuvos žiniasklaidą laisva, bet gal taip nėra?

- Kaip ir sakiau, nė viena šalis nėra tobula, yra sričių, kur daug kas turi būti tobulinama. Aš girdėjau apie šį susirūpinimą iš kai kurių Lietuvos žurnalistų, bet tai nėra priskirtina tik Lietuvai, šiuo aspektu ji nėra unikali. Panašių nuogąstavimų yra ir kitose valstybėse. Tačiau svarbu tai, kad Lietuvoje žiniasklaida praneša, kas vyksta čia ir dabar, o ne tai, už ką sumokama.

Tai jūs esate įsitikinęs, kad laisvės ir skaidrumo Lietuvos žiniasklaidai netrūksta?

- Na, mes reitinguojame Lietuvos žiniasklaidą kaip laisvą. Ar ji tobula? Aišku, ne. Tačiau Lietuvoje egzistuoja įvairios žiniasklaidos priemonės, jos dažnai nėra spaudžiamos politinių grupių, čia egzistuoja aiškios taisyklės, įstatymai, kurie sudaro sąlygas laisvai žiniasklaidai. Šiuo aspektu Lietuva tikrai pereina visus testus.

Ačiū už pokalbį.