"Palaimintas popiežius Jonas Paulius II buvo ne tik didelis Lietuvos bičiulis, bet buvo didelis viso pasaulio laivės ištroškusiųjų lyderis", - kalbėjo ceremonijoje dalyvavęs premjeras Andrius Kubilius.

Pasak ministro pirmininko, Jonas Paulius II buvo vienas iš tų XX amžiaus antros pusės lyderių, kurio žodžiai ir tikėjimas laisve sugriovė "baimės ir nelaisvės imperiją".

"Jonas Paulius II tikrai buvo didelis Lietuvos bičiulis (...) Jis buvo lenkas ir labai gerai supranto kam ir kokiomis bėdomis ir nelaimėmis mes turėjome rūpintis tik išsivadavę ir tapę laisvi", - sakė A.Kubilius.

Jono Pauliaus II paminklo pašventinimui ir Eucharistijai vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, drauge koncelebriavo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi (Luidžis Bonacis), Minsko arkivyskupas Tadas Kondrusevičius.

Paminklo autorius - Lenkijos skulptorius, Krokuvos dailės akademijos prof. Czesławas Dzwigajus (Česlavas Dzvigajus).

Gegužės 1-ąją popiežius Benediktas XVI per Atvelykio mišias Vatikano Šv.Petro aikštėje, kuriose dalyvavo apie pusantro milijono žmonių, oficialiai paskelbė savo pirmtaką Joną Paulių II palaimintuoju. Šis statusas yra paskutinis žingsnis prieš žmogaus paskelbimą šventuoju.

Jono Pauliaus II beatifikacija tapo įmanoma Vatikanui po ne vienus metus trukusio tyrimo patvirtinus šio popiežiaus užtarimui priskiriamą stebuklą - prancūzų vienuolės sesers Marie Simone-Pierre (Mari Simon-Pjer) išgijimą nuo Parkinsono ligos.

Jonas Paulius II popiežiumi tapo 1978 metais. Jis buvo pirmasis popiežius ne italas per daugiau kaip keturis šimtmečius. Jis pagarsėjo gausiais užsienio vizitais ir suteikė naujos jėgos Bažnyčiai, kol liga nepakirto jo sveikatos.

Jis mirė 2005 metų balandžio 2-ąją, kentėdamas nuo sunkios Parkinsono ligos.