"Stambule Lietuva pirmą kartą kaip lygiavertė partnerė sės prie stalo su sąjungininkais ir aptars Aljansui aktualius klausimus, siekiant efektyvaus ir veiksmingo NATO darbo. Nuo šiol drauge su kitomis šios organizacijos dalyvėmis dalinsimės narystės privalumais ir atsakomybe, drauge spręsime bendrus visam Aljansui uždavinius", - sakė laikinasis šalies vadovas.

NATO viršūnių susitikime bus aptarti tarptautinės bendrijos atsakas siekiant sureguliuoti situaciją Artimuosiuose Rytuose, NATO operacija Afganistane bei Aljanso vaidmuo Balkanuose, NATO dialogo, bendradarbiavimo ir partnerystės su Rytų Europos, Kaukazo, Centrinės Azijos, Viduržemio jūros valstybėmis stiprinimas. Taip pat įvyks NATO valstybių ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimas.

"Mūsų tikslas - nuvežti žinią, kad esame nauja, bet atsakinga ir kūrybinga narė, kurios interesas yra pasiūlyti mūsų patirtį siekiant bendrų NATO tikslų", - kalbėdamas apie Lietuvos siekius šiame forume, pabrėžė A. Paulauskas.

Laikinasis valstybės vadovas akcentavo, kad Stambule ypatingą dėmesį skirs aptarti šiuo metu jautriausius mūsų valstybei klausimus - Lietuvos karių dalyvavimą Afganistano ir Irako konfliktuose bei Balkanuose.

A. Paulauskas taip pat pabrėžė sieksiąs, jog dar iki narystės Aljanse susiformavusio ir aktyviai veikiančio "Vilniaus dešimtuko" sąvoka, suradusi savo vietą pasaulio politikos žodyne, liktų ne tik istoriniu pavadinimu, bet ir ateities bendravimo modeliu.

Stambule Lietuvos atstovai ketina pasiūlyti 2005 metais Vilniuje surengti neformalų NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą. Laikinasis Lietuvos Prezidentas taip pat ketina surengti susitikimus su Gruzijos ir Slovakijos Prezidentais.

Kartu su A. Paulausku į Stambulą vyks užsienio reikalų bei krašto apsaugos ministrai Antanas Valionis ir Linas Linkevičius, kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Seimo NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius, kiti pareigūnai.