"Mes ne vaikų darželis ir norime žinoti tiesą. (STT vadovas - BNS) Valentinas Junokas yra komunistų klapčiukas, ir mes norime žinoti, kas už jo stovi", - piktinosi buvęs sovietinis disidentas, kunigas monsinjoras Alfonsas Svarinskas.

Šią savaitę STT agentai apsilankė V.Adamkų remiančių Liberalų ir centro sąjungos, Naujosios sąjungos ir Tėvynės sąjungos bei neutralią poziciją užimančios Lietuvos socialdemokratų partijos būstinėse ir paėmė jų finansinius dokumentus. Veiksmai motyvuoti galimos politinės korupcijos tyrimu.

Birželio 27 dieną numatyto balsavimo antrajame prezidento rinkimų išvakarėse įvykdyta STT operacija sukėlė aukščiausių valstybės vadovų pasipiktinimą, o Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas pareiškė, jog tai sudarė prielaidas skųsti rinkimų rezultatus.

STT vadovas V.Junokas kategoriškai atmeta įtarimus, jog jo vadovaujama tarnyba savo veiksmais siekė paveikti rinkimų rezultatus.

Mitingą organizavęs visuomeninis Lietuvos sąjūdis ir dar 12 save patriotinėmis vadinančios organizacijos reikalauja Seime sudaryti komisiją ir ištirti STT veiksmus.

Mitinge kalbėjęs Liberalų ir centro sąjungos lyderis Vilniaus meras Artūras Zuokas paragino nepasiduoti provokacijoms ir ateiti balsuoti į rinkimus "už ateities Lietuvą". "Kas galėjo pagalvoti, kad 14-ais nepriklausomybės metais mes vėl klausime: "Kas valdo Lietuvą?", - pažymėjo jis.

Opozicinės Tėvynė sąjungos prezidiumo narys Rimantas Dagys apgailestavo, jog lietuviai nėra atsparūs "vidaus priešams".

Mitingo pradžioje jo dalyviams sukalbėjus maldą ir sugiedojus nacionalinį himną, juos užgriuvo lietus ir perkūnija, privertusi apie 100-150 mitinguotojų slėptis po Nacionalinės bibliotekos frontono kolonada.

Vienas mitinguotojas laikė užrašą - "Valdą Adamkų į prezidentus, Kazimirą Prunskienę - į Šatrijos kalną", tuo užsimenant apie įtarimus, jog K.Prunskienė praeityje bendradarbiavimo su sovietiniu saugumu ir turėjo "Šatrijos" pravardę.

Teismas šiais metais pripažino, jog nepakanka įrodymų bendradarbiavimo faktui patvirtinti.