Kaip praneša pareigunai.lt, profesinės sąjungos atkreipia ministro bei vado dėmesį ir į tai, kad yra nesuprantamas ir neskaidrus naujų steigiamų pareigybių priskyrimas statutinėms pareigoms, nors vykdomos funkcijos nesusijusios su dalyvavimu užtikrinant viešąjį saugumą, taip pat nepagrįstas darbo užmokesčio didinimas aukštiems VSAT pareigūnams.

Pasak profesinės sąjungos, tokie veiksmai nesuderinami su 2011.01.13 Valstybės kontrolės Valstybinio audito ataskaitoje apie statutinės vidaus tarnybos valdymą rekomendacijomis, su tuo susijusių vidaus reikalų ministro įsipareigojimais bei viešai deklaruojamu pasiryžimu siekti pokyčių statutinės tarnybos valdyme, apibrėžiant pareigūno statusą ir kviečiame imtis veiksmų, kuriais būtų stabdomi VSAT vado sprendimai, neatitinkantys bendros viešojo saugumo srities personalo politikos.

Atrankas į svarbias Bendrųjų reikalų valdybos pareigas laimėjo vienintelė pretendentė Jolanta Bružaitė, o atranką į Sienos kontrolės organizavimo valdybos vadovo pareigas laimėjo vos vienerių metų vadovavimo patirtį turinti Vilija Plotnikovienė.

Vytautas Lamauskas, dalyvavęs atrankos komisijoje į Bendrųjų reikalų valdybos vadovo pareigas pareiškė nušalinimą dviems iš keturių komisijos nariams – Ričardui Balkevičiui ir Virgilijui Jovarauskui. Pasak profesinės sąjungos deleguoto atstovo, šių pareigūnų dalyvavimas yra negalimas dėl jų esamo ir būsimo pavaldumo vienintelei pretendentei. Komisijos nariai prašymo nepaisė.

Antruoju prašymu V. Lamauskas paprašė nutraukti atrankos procedūrą ir atranką skelbti iš naujo. Pasak profesinės sąjungos atstovo, situacija, kai atrankoje į vienas reikšmingiausių pareigų dalyvauja vienintelis pretendentas, kuris pagal savo dabartinė pareigybę yra atsakingas už šios atrankos suorganizavimą, neatitinka VSAT interesų atrinkti geriausią, aukščiausios kvalifikacijos ir tinkamų gabumų darbuotoją.
Šį prašymą komisija taip pat atmetė.

Vladimiras Banelis, dalyvavęs komisijoje, kuri atrinko kandidatą į Sienos kontrolės organizavimo valdybos viršininko pareigas savo ataskaitoje nurodė šį laimėjusios pretendentės vertinimą: „atrankos metu į užduodamus klausimus vienas iš pretendentų (V. Plotnikovienė) atsakinėjo abstrakčiai, atsakymai dažniausiai buvo neaiškus, chaotiški, taip pat reikėjo patikslinančių klausimų. Į kiekvieną klausimą pretendente atsakinėjo abejonėmis, truko nuoseklumo ir tikslumo. Vertinant atsakymus buvo sunku nustatyti, reikiamą patirtį ir gebėjimus eiti pretenduojamas pareigas“.

Rašte ministrui ir VSAT vadui profesinės sąjungos pirmininkas V. Banelis atkreipė dėmesį, kad atrankos į itin reikšmingas visiems VSAT pareigūnams pareigas surengtos neskaidriai, komisija buvo šališka, dirbo aplaidžiai, vertinimai buvo paviršutiniški.

Lietuvos pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas V. Banelis rašte VSAT vadui įspėjo, kad neskaidrios atrankos griauna pasitikėjimą VSAT sistema, o tai neabejotinai turės ilgalaikių pasekmių. Pasak V. Banelio, profesinė sąjunga, nesulaukusi tinkamo situacijos vertinimo, išsamaus tyrimo, kuris galėtų išsklaidyti abejones, apie atrankos detales nuolat informuos VSAT pareigūnų bendruomenę ir imsis viešų veiksmų, kuriais bus protestuojama prieš neskaidrią, protekcionistinę ir pasitikėjimą pačia VSAT griaunančia personalo politiką.