"Kai tapau Seimo pirmininke, sakiau, kad mes negalime būti ne pagal taisykles gyvenantys. Demokratiškai išrinktas Seimas yra tautos atstovybė ir turi būti aiškiai reglamentuota, ką mes galime, kokios yra mūsų pareigos, kokios mūsų teisės ir kokia mūsų atsakomybė. Jeigu mes naudojamės mokesčių mokėtojų pinigais, tai turi būti labai aiškiai apibrėžta, kada mes galime naudotis, kada negalime naudotis", - ketvirtadienį komentuodama įstatymo projekto nuostatas žurnalistams sakė I. Degutienė.

Pasak jos, šis įstatymo projektas parengtas Seimo valdybos prašymu, jis iš esmės atitinka Konstitucijos 60-ąjį straipsnį. Pavyzdžiui, įstatymo projekte pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą siūloma reglamentuoti Seimo narių atostogas. Jame bus kalbama ir apie pareigą dalyvauti komitetų ir komisijų posėdžiuose.

"Seimo Statutas reglamentuoja plenarinių posėdžių lankymą, bet apie komitetus mes išvis nekalbame. Mano giliu įsitikinimu, taip, kaip yra kitose Europos valstybėse, pagrindinis darbas yra komitetai ir komisijos, ne plenariniai posėdžiai. Visai neseniai buvau Liuksemburgo parlamente, ten susirenka parlamentarai į vieną bendrą plenarinį posėdį vieną kartą per savaitę trims valandoms nuo 15 iki 18 val., todėl, kad visas darbas vyksta komitetuose. Dabar pas mus yra tokių Seimo narių, kurie išvis nesilanko komitetų posėdžiuose ir tu neturi jokio instrumento priversti jį tą daryti", - sakė I. Degutienė.

Jos teigimu, rengiant projektą atsižvelgta ir į kitų valstybių parlamentų patirtį.

I. Degutienės teigimu, naujas įstatymo projektas galios ne šios, o kitos kadencijos Seimui.

"Kai vieną kartą nusistato aiškios gyvenimo taisyklės, ką mes galime, ko mes negalime, kokia yra mūsų atskaitomybė, kils mažiau problemų ir mums patiems ir visuomenei. Bus visiems aiškiau ir skaidriau", - sakė I. Degutienė.

Anot parlamento vadovės, kol kas dokumento projektas pristatytas Seimo valdybai. Kitą savaitę parlamento vadovė ketina aptarti jį su frakcijų seniūnais. Vėliau su juo galės susipažinti visos parlamentinės frakcijos ir po to įstatymo projektą planuojama registruoti Seimo posėdžių sekretoriate.

Anot žiniasklaidos, naujo Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projektas kol kas vertinamas prieštaringai. Pranašaujama, kad dėl jo kils karštų ginčų, nes dokumentas - revoliucinis.

Šio teisės akto rengėjų grupėje buvo ir žinomi konstitucinės teisės specialistai Egidijus Kūris, Vytautas Sinkevičius.