Kaip pranešė Lietuvos jūrininkų sąjunga, baimindamiesi galimų laivo savininko "provokacijų", 7 laivo įgulos nariai antradienį užsibarikadavo laive.

Jūrininkai teigia būsią laive, kol atgaus uždirbtus pinigus. Jūreivių teigimu, laivo savininkai skolingi maždaug 100 tūkstančių JAV dolerių (400 tūkstančių litų).

Anksčiau trys "Nadir" įgulos nariai gavo dalį atlyginimo, o besilaukianti kūdikio jūrininkė - visą atlyginimą, ir jie keturiese išvyko namo.

Kaip žinoma, Klaipėdos uoste nuo 1999 metų stovi anksčiau Rusijai priklausę laivai "Nadir" ir "Novator". Iš Klaipėdos laivai turėjo plaukti remontui į Ispaniją, vėliau į reisą juos turėjo išsiųsti viena Norvegijos bendrovių. Tačiau laivai nesulaukė nei remonto, nei darbo.

2000 metais pasikeitus laivo savininkui, laivuose buvo iškeltos Belizo ir Kipro vėliavos. Nuo laivų atplaukimo į Klaipėdą buvo pakeistos dvi jūrininkų įgulos, kurioms išmokėta dalis atlyginimų.

Pastarąjį kartą laivų įgulos buvo pakeistos prieš 19 mėnesių. Su "Novator" įgulos nariais buvo atsiskaityta 60 procentų ir jūreiviai išvyko namo.

Tuo tarpu dalis "Nadir" jūrininkų atlyginimų iki šiol negavo ir nesutinka imti jų dalies. "Nadir" jūrininkai į laivą įsileidžia tik Lietuvos jūrininkų sąjungos atstovus. Rusijos jūrininkai teigia net tiksliai nežiną, kas yra tikrieji laivų savininkai.

Kaliningrado jūrininkų profsąjungos atstovų duomenimis, Rusijos laivus įsigijo ofšorinė bendrovė "Vals International Holding", kuri laivus pernuomavo ofšorinei bendrovei "Kasomo International Limited". Pastaroji bendrovė su jūrininkais sudarė darbo sutartis.

Liepos mėnesį dėl įsiskolinimų laivus aptarnavusios agentavimo bendrovės nutraukė maisto tiekimą. Jūreiviai tvirtina užsibarikadavę, nes "Nadir" savininkai nori juos išvyti iš laivo nesumokėję pinigų. Į Klaipėdą yra atvykusi šios įgulos pamaina, tačiau ji neįleidžiama į laivą.

Užsibarikadavę jūrininkai teigia maisto turį iki rugpjūčio pabaigos, vandens - savaitei, kaip jie gyvens toliau, teigia nežiną.

"Nadir" ir "Novator" jūrininkais susirūpinusi Rusijos valdžia kelis kartus kreipėsi į laivo savininkus, prašydama atsiskaityti su jūrininkais, tačiau pinigai buvo išmokėti ne visiems. Lietuvos jūrininkų sąjungos atstovų teigimu, jei konflikto nepavyks išspręsti, Rusijos jūreiviai kreipsis į užsienio žiniasklaidą.