"STT pasiteisinimas, kad tokio masto akcijai yra gauta teismo sankcija, nėra visiškai pakankamas pagrindas visuomenei būti tikrai, kad tos sankcijos gavimas yra pagrįstas", - interviu BNS sakė Teisės universiteto profesorė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Toma Birmontienė.

Anot jos, "teisėjas, duodamas sankcijas tokiems veiksmams tokiu metu, turėjo atsižvelgti į situacijos sudėtingumą ir įvertinti jos politinę reikšmę". Be to, pažymi ekspertė, teisėjas privalo vadovautis Lietuvos baudžiamojo proceso teisėje bei Europos žmogaus teisių teismo praktikoje pripažįstamu procesinių prievartos priemonių taikymo proporcingumo kriterijumi.

Būtent tokio pagrįstumo ir pasigenda T.Birmontienė STT ir jos reidus sankcionavusio teisėjo veiksmuose.

"Tokias akcijas vertinu labai kritiškai. Labai gaila, kad per šiuos rinkimus labai aktyviai pradėjo veikti specialiosios tarnybos", - sako teisės ekspertė.

Jos įsitikinimu, imdamasi veiksmų prieš įtakingiausias parlamentines partijas rinkimų išvakarėse, STT privalėjo išsamiai paaiškinti visuomenei jų pagrįstumą. STT to nepadarius, paaiškinimą turėjo paskelbti reidus sankcionavęs teismas, mano T.Birmontienė.

"Bet kurioje kitoje demokratinėje visuomenėje tokia specialiųjų tarnybų akcija sukeltų didžiulį pasipiktinimą ir abejones, ar iš tikrųjų gyvename demokratinėje valstybėje, kur politinės partijos turi veiklos laisvę", - sako teisės ir žmogaus teisių ekspertė.

Be to, jos nuomone, STT demaršas kelia pagrįstų klausimų, ar parlamentinė operatyvinės veiklos priežiūros komisija tinkamai atlieka savo darbą, "ar Lietuvos piliečiai yra apsaugoti, kad specialiosios tarnybos neatsidurs vienos ar kitos politinės jėgos rankose".

"Turėjome valstybės vadovą, kurio aplinka žadėjo valdyti dekretais, būtų labai gaila, jeigu kiti, bandydami laimėti prezidento postą, į pagalbą pasitelktų specialiąsias tarnybas", - sakė T.Birmontienė.

Antradienį surengti ir trečiadienį tęsiami STT agentų reidai būstinėse tų partijų, kurios parėmė apkaltą Konstituciją pažeidusiam prezidentui Rolandui Paksui, o dabar remia kandidatą į prezidentus Valdą Adamkų, jau sukėlė didžiulį rezonansą visuomenėje ir aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.

STT reidams įvertinti trečiadienį skubiai sušaukti Valstybės gynimo tarybos ir Seimo posėdžiai.

STT per dvi dienas paėmė finansinius dokumentus iš V.Adamkų remiančių Liberalų ir centro sąjungos, Naujosios sąjungos, Tėvynės sąjungos partijų ir neutralumą rinkimų ture deklaravusių socialdemokratų būstinių.

STT agentai nesilankė būstinėse tų partijų, kurios priešinosi R.Pakso apkaltai, o dabar remia prezidento rinkimuose Kazimirą Prunskienę.

Pati kandidatė į prezidento postą griežtai atsiribojo nuo teisėsaugininkų akcijos ir pasmerkė Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą Valentiną Junoką.

Antrasis rinkimų turas įvyks šį sekmadienį, birželio 27 dieną.