Joje bus užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis.

Po trečiadienį surengto Lietuvos delegacijos pasitarimo L.Linkevičius sakė, kad viršūnių susitikimo tikslas yra daugiau kalbėti apie atsaką į krizių operacijas, apie pajėgumų generavimą, apie partnerystę su kitomis šalimis.

Lietuva, ministro teigimu, savo pajėgumus Afganistane ir Kosove ketina didinti, nes "Aljansas įsivaizduoja esantis moraliai atsakingas už stabilumą tuose regionuose".

Šiuo metu misijoje NATO vadovaujamoje Tarptautinėje paramos saugumui operacijoje (International Security Assistance Force, ISAF) Afganistane tarnauja 7 Lietuvos kariai - du karo medikai, 4 logistikos specialistai ir vienas oro erdvės kontrolės specialistas.

Neseniai Seimas sankcionavo Lietuvos karių ISAF misijoje skaičiaus padidinimą iki 15-kos. Kaip BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos sekretorius Povilas Malakauskas, į Afganistaną papildomai ketinama siųsti dar kelis logistikos specialistus, karo medikus ir oro erdvės kontrolės operatorių.

Afganistane, tačiau kitoje - JAV vadovaujamoje operacijoje "Tvirta taika" ("Enduring Freedom") tarnauja Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas - maždaug 40 karių.

NATO vadovaujamoje misijoje Kosove "Joint Guardian" tarnauja apie trisdešimt karių, kurie dislokuoti provincijos pietryčiuose, JAV atsakomybės zonoje Lenkijos ir Ukrainos batalione POLUKRBAT.

Pasak P.Malakausko, Lietuvos kontingento Kosove didinimas tebėra planavimo stadijoje.

"Su partneriais lenkais ir ukrainiečiais deramės dėl bendro trišalio bataliono suformavimo", - sakė KAM sekretorius.

L.Linkevičius taip pat pažymėjo, kad prieš artėjančius Seimo rinkimus reikia parengti "palankią situaciją" pajėgų didinimui.

KA ministras taip pat pažymėjo, kad reikia padėti "už borto" likusioms ir narystės Aljanse dar tik siekiančioms Vilniaus dešimtuko šalims - Albanijai, Makedonijai, Kroatijai, taip pat stiprinti bendradarbiavimą su Ukraina bei Pietų Kaukazo šalimis.

Be to, L.Linkevičiaus teigimu, viršūnių susitikime Stambule bus taip pat tariamasi, kad politiniai lyderiai, priėmę sprendimus, paskui juos įgyvendintų, kad užtektų politinės valios ir resursų įgyvendinti tai, kas susitarta.

"Bus ieškoma mechanizmų, kaip tai kuo patikimiau padaryti", - sakė L.Linkevičius.

Septynioliktasis NATO viršūnių susitikimas, kuriame Lietuva kaip visateisė Aljanso narė dalyvaus pirmą kartą, Turkijoje vyks birželio 28-29 dienomis.

A.Paulauskas ir jį lydinti delegacija į Stambulą išvyks birželio 27 dieną rytą ir grįš birželio 29 dienos vakare.

Į Stambulą ketina atvykti visų 26 NATO valstybių ar vyriausybių vadovai, tarp jų - JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas Bušas), Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas), Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis).

Be to Šiaurės Atlanto Tarybos susitikimo, Stambule dar ketinama surengti NATO ir ES viršūnių, NATO ir Rusijos Tarybos, NATO ir Ukrainos komisijos susitikimus.

Planuojama, kad laikinasis prezidentas susitikime pasakys keletą kalbų ir dalyvaus diskusijose.