“Tyrimo rimtumas nekvestionuojamas, bet kai pareigūnai pradeda įtakoti politinius įvykius, mes negalime rimtai į jį žiūrėti”, - sakė A.Paulauskas.

A.Paulauskas sakė žinąs korupciniais ryšiais įtariamų Seimo narių pavardes, tačiau nepaviešino, kas jie. Pasak A.Paulausko, pokalbyje teisėtvarkos institucijų vadovai tvirtino negalėję laukti su kratomis ilgiau, nes bijoję, kad po rinkimų tyrimo nebus leista tęsti.

Paklaustas apie A.Zuoko pasitraukimo į Lenkiją priežastis, A.Klimavičius tvirtino, kad šis tyrimas susijęs ne su pernai vykusiais rinkimais į Vilnaius mero postą, o su aukšto rango politikų korupciniais ryšiais.

Posėdyje be A.Paulausko nuolatiniais VGT nariais yra ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, laikinasis Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ir kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis.

VGT posėdyje taip pat dalyvavo STT vadovas Valentinas Junokas, kitų teisėsaugos institucijų atstovai. A.Klimavičius ir V.Junokas tvirtino, kad kratos niekaip nepaveiks rinkimų rezultatų, nes, esą, žmonės jau apsisprendę už ką balsuoti. V.Junokas paneigė, kad STT turėjo kokių nors tyčinių planų įtakoti rinkimus. Jam antrinęs A.Klimavičius teigė, kad “ažiotažą sukėlė patys politikai ir žiniasklaida”.

Anot laikinojo Prezidento, A. Klimavičius ir V. Junokas per VGT posėdį iš dalies pripažino, kad laikas atlikti dokumentų poėmius buvo pasirinktas netinkamai. Tačiau, A. Paulausko teigimu, VGT narių neįtikino paaiškinimas, esą buvo paprasčiausiai "nesukontroliuota situacija".

A. Paulausko žodžiais, ikiteisminis tyrimas turėtų būti kuo greičiau baigtas, o įtariami politikai - įvardyti. "Aišku, kad vakarykščiai veiksmai metė šešėlį visoms parlamentinėms partijoms", - nuogąstavo laikinasis šalies vadovas. Kartu jis pažymėjo, kad korumpuotais būtų galima laikyti tik pavienius politikus, bet ne partijas.

Antradienį ir trečiadienį dokumentų poėmius STT agentai atliko Valdą Adamkų prezidento rinkimuose remiančių Liberalų ir centro sąjungos, Naujosios sąjungos, Tėvynės sąjungos bei neutralumą antrajame rinkimų ture deklaruojančių socialdemokratų būstinėse.

Agentus domino visa su finansinėmis partijos kasos operacijomis susijusi informacija - pirkimais, partijos narių įnašais, mokėjimu už įvairias paslaugas nuo 2001 iki 2004 metų.

STT vadovas V.Junokas teigia, kad dokumentų poėmiai keturių pagrindinių valdančiųjų ir opozicinių partijų būstinėse susiję su vienu ikiteisminiu tyrimu, kuriame atsakomybė numatyta pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Tarp jų - sukčiavimas, papirkimas, neteisėtai gautų pinigų legalizavimas, neteisėta įmonės veikla, apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas ir kiti.