Tokį vaizdą galima pamatyti „Emsi“ tinklo degalinėje, esančioje visai šalia Lazdijų pasienio punkto. Degalinė mielai kviečia lenkus užrašu „kanapki, kawa“ (sumuštiniai, kava – lenk.). Nepamiršti ir kitomis kalbomis kalbantys vairuotojai – jiems skirtas užrašas „shop open 24 hours“ (parduotuvė veikia 24 valandas per parą – angl.).

Tačiau lietuviškam užrašui „Emsi“ švieslentėje vietos nebeliko – nei kava, nei bandelės, nei kiaurą parą dirbanti parduotuvė lietuvių kalba nereklamuojama.

Kalbos inspekcija: taip būti negali

Valstybinės kalbos įstatymo prievaizdai griežtai baudžia už dvikalbius užrašus, dar griežčiau – už lietuvių kalbos nenaudojimą. Tai ypač akivaizdu Vilniaus krašte, kur už įstatymo normų nesilaikymą skirtas baudas lenkai jau tąso po teismus. Tačiau „nutautėjusi“ degalinė Lazdijuose bent jau kol kas niekam neužkliuvo. Kaip DELFI teigė Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas, iškaba Lazdijuose bus traktuojama taip pat, kaip ir visos kitos.

„Tik lenkų kalba, ir visa tai yra Lietuvos teritorijoje? – stebėjosi A. Dambrauskas. – Pagal Valstybinės kalbos įstatymą, visi viešieji užrašai turi būti valstybine kalba. Šitoje vietoje turėtų būti užrašai lietuvių kalba. Jei taip yra, čia akivaizdus įstatymo pažeidimas. Pasienio zonoje jokių išimčių nėra.“

Vadina verslo eksperimentu

Tuo tarpu „Emsi“ lenkišką iškabą aiškina mėginimu privilioti valstybės sieną dažnai kertančius lenkų vairuotojus. Degalinių tinklo direktorius Gintautas Uždavinys DELFI teigė, esą lenkišką iškabą jau pasiruošta pakeisti lietuviška.

„Aišku, tą iškabą pakeisime. Pradžioje buvo tokia, kad pritraukti klientus. Šiai dienai yra pagaminta nauja, ir bus pakeista. Reaguojame į visus signalus“, - sakė G. Uždavinys.

Verslininkas tikino, esą „Emsi“ poelgis buvo visiškai nepiktybiškas, ir iškaba bus pakeista jau kitą savaitę. Paklaustas, ar lenkiška iškaba pagausino degalinės klientų gretas, degalinių tinklo vadovas teigė itin gerų rezultatų nepastebėjęs.

„Bent jau nesumažėjo. Kas dabar gali pasakyti, kad klientų daugėja? Apskritai vartojimas mažėja. Aišku, (užrašas – DELFI) įtakos turėjo mažai“, - reziumavo G. Uždavinys.