Pasak jo, taip būtų ištaisyta į Konstituciją "neapdairiai įkelta data", sukurianti situaciją, kai naujajam parlamentui ir ministrų kabinetui paliekama tvirtinti praėjusios kadencijos politikų suplanuotą biudžetą.

"Šitaip buvo užprogramuota, kad kas ketverius metus, jei keičiasi Seimo dauguma, pas mus ji paprastai keičiasi, mus turi aplankyti stichinė nelaimė, kai biudžeto projektą Seimui pateikia viena Vyriausybė, o svarsto ir tvirtina jau naujas Seimas ir nauja Vyriausybė", - penktadienį Seime vykusioje konferencijoje sakė E.Kūris.

Tačiau galimybę atlikti tokį pakeitimą E.Kūris juokais vadino "programa fantastikum", kadangi šios kadencijos Seimui reikėtų pačiam beveik pusmečiu susitrumpinti kadenciją.

"Programa nei minimum, nei maksimum, pavadinau programa "fantastikum" - vieną Konstitucijos straipsnį reiktų pakeist, vieną neapdairiai įkeltą datą, Seimo rinkimus perkelti į gegužę. Nes jei paliekame datą spalio mėnesį, mes kas ketveri metai turime stichinę nelaimę, kai koalicijos formavimas sutampa su biudžeto tvirtinimu", - sakė teisininkas.

"Tam šitas Seimas turėtų keturiais mėnesiais susitrumpinti kadenciją, ir todėl tą programą vadinu iš "fantastikum" srities", - ironizavo buvęs KT vadovas.

Siūlymai keisti parlamento rinkimų datą - ne naujiena, diskusija šia tema atsinaujina kaskart naujos kadencijos parlamentui metų pabaigoje tvirtinant biudžetą.

Konstitucija numato, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

Konstitucijos pataisos Seime turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama du kartus, ir kiekvieno balsavimo metu už jas turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai parlametarų - t.y. 94 Seimo nariai.