Penktadienį Seime per konferenciją "Rinkimų pamokos: kokios norime demokratijos?" pranešimą skaitęs E.Kūris teigė, kad tobula rinkimų sistema - neįmanoma, tačiau pabrėžė, jog tai nereiškia, kad nereikia siekti geriausio įmanomo varianto.

Vertindamas Seimo prieš pat savivaldybių tarybų rinkimus priimtą įstatymą, KT, E.Kūrio vertinimu, leido suprasti, jog demokratinių rinkimų principas buvo pažeistas.

"Konstitucinis Teismas smogė įstatymo leidėjui, bet ne iš visos jėgos. Konstitucinis Teismas tiesiogiai nepasakė, kad pažeistas demokratinių rinkimų principas, bet, kaip yra sakoma, leido suprasti", - kalbėjo E.Kūris.

2011 metų vasario 27 dienos savivaldybių tarybų rinkimai buvo pirmieji, kuriuose įgyvendinant ankstesnį KT nutarimą buvo sudaryta galimybė kandidatuoti nepriklausomiems kandidatams, iki tol savivaldos rinkimuose buvo galima kelti tik partijų sąrašus.

Tačiau KT, vertinęs prieš pat rinkimus priimtą naują tvarką įvedusį įstatymą, kelias jo nuostatas pripažino anktikonstitucinėmis. Tačiau KT pabrėžė, jog "nėra teisinio pagrindo konstatuoti, kad Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme įtvirtinta savivaldybių tarybų rinkimų sistema iš esmės neleidžia demokratiškai sudaryti atstovaujamųjų savivaldos institucijų, įgyvendinti savivaldos teisės, kad tokiu teisiniu reguliavimu yra iš esmės paneigiama konstitucinė vietos savivaldos samprata".

Seimo atstovų pastangas Konstituciniame Teisme apginti Savivaldybių tarybų įstatymą buvęs šio teismo vadovas pavadino "misija neįmanoma".

"Algis Čaplikas vykdė tai, ką kinematografijos terminais būtų galima pavadinti "mission impossible" (neįmanoma misija - BNS), bandė apginti naujausią šio Seimo "šedevrą", Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, žinoma, neapgynė, nes neįmanoma apginti to, kas yra iš principo neapginama", - sakė E.Kūris.

Konferecijoje dalyvavęs Seimo vicepirmininkas A.Čaplikas atrėmė, kad įstatymui parengti parlamentarai teturėję mėnesį, tuo metu E.Kūris stebėjosi tokiu skaičiavimu, kadangi nutarimą, įpareigojantį leisti nepriklausantiems kandidatams dalyvauti savivaldos rinkimuose, KT paskelbė dar 2007 metais. A.Čaplikas priminė, kad pirminė parengto projekto redakcija, neturinti kai kurių KT nurodytų trūkumų, jau balsuojant parlamente buvo radikaliai pakeista.

KT, vertinęs Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, paskelbė, jog Konstitucijai prieštarauja nuostatos, leidžiančios kandidatų sąrašus vietos valdžios rinkimuose kelti išimtinai politinėms partijoms Antikonstitucinėmis taip pat pripažintos įstatymų nuostatos, numatančios skirtingą patekimo barjerą - 4 ir 6 proc. - partiniams ir nepriklausomų kandidatų sąrašams. Be to, pagrindiniam šalies įstatymui prieštaraujančia pripažinta ir pati mandatų skirstymo tvarka.

Į KT išaiškinimo dėl Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, sprendžiantis bylas, susijusias su šiemet vykusiais savivaldybių tarybų rinkimais.