Vienintelės jo konkurentės Seimo pirmininkės Irenos Degutienės rėmėjams epistolinis žanras aiškiai svetimas. Jos nuopelnai ir būdo savybės prisiminti vos keliuose rašiniuose.

Tačiau atvirą laišką bendražygiams parašiusi Aurelija Stancikienė stebisi, kodėl tik paskutinę rinkimų savaitę premjero šalininkai "pradėjo kaltinti partijos pirmininko rinkimų sistemą, aiškindami, kad perkėloje arkliai nekeičiami, pamiršdami, kad tokią rinkimų sistemą pasiūlė pats A.Kubilius". Kitaip nei A.Vidžiūnas, A.Stancikienė įžvelgia premjero komunikacijos bėdų.

"Problema yra ta, kaip visi sprendimai paaiškinami žmonėms, kaip su jais kalbamasi, kaip kalbamasi net su savo partijos bičiuliais. Todėl ne man vienai kyla klausimas, kodėl Latvijos premjeras, priėmęs dar skausmingesnius ir dar nepopuliaresnius sprendimus, šiandien yra populiariausias politikas Latvijoje, o mūsų premjeras - nepopuliariausias? Gal todėl, kad Latvijos premjeras krizės įveikimą laiko ne asmeniniu, o visų gyventojų, kuriems sumažino pensijas ir algas, nuopelnu ir nesigiria, kad apie jo finansų politiką rašys vadovėlius?" - retoriškai klausia parlamentarė.

Renka lyderį

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) penktadienį pradeda balsavimą renkant partijos lyderį. Šiuose rinkimuose varžosi dabartinis partijos pirmininkas premjeras A. Kubilius ir vicepirmininkė, parlamento vadovė I. Degutienė.

Konservatorių vadovą slaptu balsavimu rinks visi partijos nariai, balsuojama bus TS-LKD vietos skyriuose penktadienį ir šeštadienį.

Neturintieji galimybės nustatytomis dienomis balsuoti partijos skyriuose savo valią galėjo pareikšti per išankstinį balsavimą gegužės 17–19 dienomis TS-LKD centrinėje būstinėje.

Rinkimai bus laikomi įvykusiais, jei juose dalyvaus ne mažiau kaip pusė visų TS-LKD narių, ir kandidatas surinks daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių partijos narių balsų. Priešingu atveju, TS-LKD taryba turės skelbti pakartotinius partijos pirmininko rinkimus.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje metinėje finansų ataskaitoje TS-LKD nurodė 2010 metų pabaigoje turėjusi 16,5 tūkst. narių.

Dabartinio partijos pirmininko premjero A.Kubiliaus dvejų metų kadencija TS-LKD vadovo poste baigiasi birželio mėnesio antroje pusėje. A.Kubilius partijai vadovauja nuo 2003-iųjų.

Į partijos pirmininkus dar buvo iškelti parlamentarai Mantas Adomėnas, Kęstutis Masiulis, Valentinas Stundys, Gintaras Songaila bei konservatorių Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis.

V.Stundys ir K.Masiulis savo kandidatūras atsiėmė I. Degutienės naudai, varžytis dėl partijos pirmininko atsisakė ir M.Adomėnas. Tuo metu G.Songailai, šiuo metu jau pašalintam iš partijos, bei N.Puteikiui kelią dalyvauti rinkimuose užkirto partijos partijos Priežiūros komitetas. Komitetas pasiūlė prezidiumui šių kandidatų neregistruoti, argumentuodamas netinkama reputacija.