"Lietuvos Respublikos Seimas remia Estijos parlamento - Riigikogu - siekį apginti sovietų okupacijos pažeistas žmonių teises ir normalizuoti santykius su Rusija šiai atlyginant 1940-1941 metų ir 1944-1991 metų okupacijų padarytą žalą", - teigiama rezoliucijoje.

Už rezoliuciją balsavo 26, prieš - 3, susilaikė - 11 parlamentarų.

Ketvirtadienio popietę Seimo salėje buvo per mažai valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narių rezoliucijai atmesti, o keturi valdančiosios Naujosios sąjungos nariai balsavo už rezoliuciją. Už ją tai pat balsavo visi opozicinių Liberalų ir centro bei Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijų bei dalis Liberaldemokratų frakcijos narių.

Rezoliucijos projektą gegužę V.Landsbergis užregistravo, reaguodamas Estijos iniciatyvą siekti okupacijos žalos atlyginimo ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovų pareiškimus, jog derybos dėl kompensacijų už sovietų okupacijos žalą yra neperspektyvios.

V.Landsbergis ketvirtadienį pavadino rezoliuciją "Baltijos šalių solidarmo išraiška" ir teigė, kad palikti estus "vienus nebūtų pragmatiška".

Šią savaitę valdančioji dauguma buvo sukliudžiusi rezoliucijos projekto įtraukimui į darbotvarkę.

1996-2000 metų kadencijos Seimas, kuriame daugumą turėjo konservatoriai ir krikščionys demokratai, priėmė įstatymą, kuriuo įpareigojo Vyriausybę derėtis su Rusija dėl okupacijos žalos, įvertintos 20 milijardų JAV dolerių, atlyginimo, bet Maskva atsisakė derėtis.

Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimų centro duomenimis, sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940-1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas, tūkstančiai buvo ištremti į Sibirą ir žuvo lageriuose, rezistencijos kovose, buvo nukankinti ar sušaudyti.