„Vidaus reikalų ministerija jau sulaukė keleto signalų, jog kai kuriose savivaldybėse naujai išrinkus valdžia, galimai pažeidinėjant įstatymus, siekiama atleisti darbuotojus ir į jų vietas kviestis sau palankius žmones. Tai – netoleruotina“, - ministerijos prane6ime spaudai cituojamas R. Palaitis.

Vykdydamas vidaus reikalų ministro pavedimą, Valstybės tarnybos departamentas prie VRM atliks kasdienį šalies savivaldybių monitoringą - fiksuos ir detaliai aiškinsis visus galimus savivaldybių darbuotojų atleidimo ir priėmimo į darbą pažeidimo atvejus. Paaiškėjus, jog savivaldos pareigūnai piktnaudžiauja padėtimi ar pažeidinėja Valstybės tarnybos įstatymą, informacija bus perduota atsakingoms institucijoms.

Pasak Valstybės tarnybos departamento prie VRM direktorės Laimos Tuleikienės, pranešti apie galimus piktnaudžiavimo atvejus gali ir patys savivaldybių darbuotojai. „Jeigu jie mano, kad jų atžvilgiu buvo pasielgta neteisingai“, - teigia L. Tuleikienė.

Vidaus reikalų ministras R. Palaitis pabrėžia, jog VRM pozicija dėl valstybės tarnybos sistemos nesikeičia: ji turėtų būti lankstesnė ir liberalesnė. „Tačiau tai užtikrinančios Valstybės tarnybos įstatymo pataisos jau kurį laiką yra užstrigusios Seime. Šiuo metu galioja esamas Valstybės tarnybos įstatymas ir mūsų pareiga pasirūpinti, kad jo būtų laikomasi“, - sako ministras.

Apie padėtį šalies savivaldybėse bei priimtus sprendimus dėl galimų piktnaudžiavimo atvejų Valstybės tarnybos departamentas prie VRM įpareigotas informuoti vidaus reikalų ministrą kas savaitę.