Teismo nepilnametei priteista kompensacija yra gerokai mažesnė, nei ji prašė priteisti – 100 tūkst. Lt. Teisėja Rima Bražinskienė konstatavo, kad ieškinys dėl neturtinės žalos atlyginimo gali būti tenkinamas tik iš dalies – remdamasis teismų praktika, konstatavo, kad mergaitei turi būti priteista 10 tūkst. Lt, tačiau kompensacija buvo sumažinta 1 tūkst. Lt, nes tiek jai išmokėjo viena draudimo bendrovė.

Pasak teismo, nepilnametei mergaitei žala buvo padaryta dėl „Disonos“ ir Lietuvos lenkų sąjungos neteisėtų veiksmų. Jie pasireiškė atidumo, dėmesingumo, rūpestingumo, atsargumo, kvalifikuotumo stoka – dar 2008-ųjų gegužės 2-ąją Sereikiškių parke nebuvo prižiūrimas batutas.

„Dėl nepriežiūros jį nesaugiai eksploatuojant ir nesilaikant naudojimosi instrukcijos, nukentėjusioji patyrė dvejus kairės kojos blauzdos kaulų lūžius, vieną iš jų (kairio blauzdikaulio) dviejose vietose, tokiu būdu, byloje nustatytinas priežastinis ryšys tarp neteisėtų veiksmų ir žalos sveikatai“, – sprendime, kurį dar bus galima apskųsti apeliacine tvarka, paskelbė teismas.

Nepilnametės motinos teismui įteiktame ieškinyje buvo teigiama, kad mergaitė prieš trejus metus dalyvavo Sereikiškių parke surengtoje Lenkų dienos šventėje. Pamačiusi pripučiamą atrakcioną – batutą „Teletabiai“, mergaitė nusprendė juo pačiuožinėti.
Batutas „Teletabiai“

„Atrakcionu leidžiantis žemyn koja užkliuvo, susipynė su atrakciono guminėmis detalėmis ir lūžo trijose vietose“, – buvo teigiama ieškinyje.

Traumą patyrusią mergaitę netrukus apžiūrėjo iškviesti medikai, kurie iš karto ją išvežė į Santariškių klinikas. Čia skubos tvarka dvylikametė buvo operuota, tačiau traumos padarinius jaučia lig šiol.

Kaip teismui nurodė ieškovės motina, dukra patyrė didžiulį sukrėtimą, dėl to kurį laiką negalėjo užmigti be raminamųjų vaistų. Be to, pasak jos, dėl mergaitės nervingumo sumažėjo jos bendravimo galimybės, tai atsiliepia jos psichologinei būsenai, taip pat neaišku, kaip kojos lūžis atsilieps tolesniam dukros gyvenimui. Jau dabar medikai ją yra atleidę nuo kūno kultūros pamokų.

Nepilnametei atstovaujanti motina ir advokatas spėja, kad mergaitė traumą galėjo patirti dėl to, kad jai į atrakcioną buvo leista eiti su batais, be to, batutas galėjo būti nepakankamai pripūstas oro.

Šventės organizatoriai – LLS – su pareikštu ieškiniu nesutiko. Jie nurodė, kad iš bendrovės „Disona“ už 2 tūkst. Lt buvo išnuomoti du tokie batutai, tačiau buvo pastatytas tik vienas – „Teletabiai“. Juo žaisti į šventę susirinkę vaikai galėjo nemokamai.

LLS teigė, kad batuto priežiūrą turėjo užtikrinti jį išnuomojusi bendrovė „Disona“.

Tuo tarpu šios bendrovės atstovas teisme stebėjosi LLS teiginiais ir aiškino, kad atsakomybę dėl batuto priežiūros turėtų prisiimti šventės organizatoriai.