Jau 1997-1999 metais Lietuvos lenkų visuomenė puikiai suprato, koks gali kilti pavojus, kai politinę valdžią regione gauna viena partija, vadovaujama nestabilių emocijų lyderio ir jo pavojingos aplinkos, - dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė R. Maceikianecas. - Šiandien renkame tų veiksmų liūdną derlių. Be to, padedama Lenkijos LRA Vilniaus regione įgijo informacinį monopolį, kuris turi visus informacinio teroro požymius. Kuo toliau, tuo sunkiau bus kalbėtis su žmonėmis, kurie valdomi vidinės okupacijos pagrindu, kur neegzistuoja žodis "laisvė". Vis dėlto pamažu žmonės pradeda suprasti, kad juos apgaudinėja“.

Politiko nuomone, Lenkijos valdžia šiuo metu visą informaciją gauna iš LLRA ir įvykius Lietuvoje neretai mato jos lyderio Valdemaro Tomaševskio akimis.

„Atrodo, kad ir mūsų valstybės valdžia nenori girdėti kitos nuomonės. Lietuvos vadovai retai išsako savo poziciją, o gal jos net neturi, dėl kai kurių aktualių dalykų, pavyzdžiui, dėl vadinamosios lenko kortos. Nesakau, kad reikia grasinti šalia esančiai valstybei, bet būtina aiškiai ir garsiai pasakyti, kad tokie dalykai skaldo ir kiršina mūsų visuomenę“, - sako jis.

„Lietuvos lenkai gyvena savo tėvynėje, todėl savaime aišku, kad niekur mums geriau nebus. Niekur kitur kaip bendrašeimininkiai mes neturėsime teisės į istorinį valstybės paveldą, vien tik Lietuvai būdingą jos lenkų kultūrą“, - sako R. Maceikianecas.