"Mes tokių duomenų neturime, kad terorizmo grėsmė būtų padidėjusi, bet visiškai kas kita - prevencinė veikla", - sakė A.Pocius.

Laikinojo prezidento Artūro Paulausko pirmininkaujama VGT antradienį svarstė VSD parengtą nacionalinio saugumo stiprinimo programos metmenų projektą. VGT pritarė pateiktam projektui ir įpareigojo VSD kartu su Tarpžinybine kovos prieš tarptautinį terorizmą koordinavimo komisija parengti programą, kuri bus pateikta Vyriausybei ir Seimui.

Viena iš pagrindinių programos sričių, A.Pociaus teigimu, yra numatyti papildomas prevencines priemones, užkertančias kelią terorizmo finansavimui.

Pasak jo, tai yra labai aktualu, nes Europos Sąjunga ir NATO skiria didelį dėmesį terorizmo finansavimo iš nelegalios veiklos šaltinių prevencijai.

A.Pociaus teigimu, tokie šaltiniai yra prekyba narkotikais, cigarečių kontrabanda, prekyba žmonėmis.

A.Pocius patvirtino, kad Lietuvoje "yra sąsajų" su šiais reiškiniais, pavyzdžiui - per ją einantis kontrabandos tranzitas.

A.Pociaus teigimu, yra užfiksuota netiesioginių Lietuvos piliečių ar Lietuvoje gyvenančių užsienio piliečių kontaktų su tarptautiniais teroristais.

"Ne visais atvejais būna išankstinis susitarimas. Juos sieja finansiniai interesai: vienoje pusėje tai gali būti asmenys, susiję su teroristinėmis organizacijomis, kitoje pusėje - paprasčiausi nusikalstamo verslo atstovai, kurie ieško tam tikrų rinkų, tam tikrų atsiskaitymo formų. Nebūtinai jie gali žinoti vieni apie kitus ir apie savo galutines veiklos užmačias", - sakė A.Pocius.

Jis pažymėjo, kad Lietuvoje yra buvę atvejų, kuomet Migracijos departamentas išsiuntė tam tikrus asmenis iš Lietuvos arba jų neįsileido būtent dėl jų "atitinkamų" ryšių.

Praėjusiais metais tokių atvejų būta, o šiais metais, A.Pociaus teigimu, konkrečių atvejų dar nėra užfiksuota.

VSD vadovo teigimu, programos metmenuse aptariamos terorizmo prevencijos priemonės - antiteroristinė žvalgyba, tarptautinis bendradarbiavimas, taip pat - galimų teroristinių aktų padarinių likvidavimas.

VSD vadovas negalėjo pasakyti, kiek lėšų reikės nacionalinio saugumo stiprinimo programos įgyvendinimui. Lėšos šiai programai įgyvendinti bus numatytos valstybės biudžete, taip pat jų galima gauti bendradarbiaujant su tarptautinėmis organizacijomis.

Tikimasi, kad programa Vyriausybei svarstyti bus pateikta rudenį.

Be to, VGT posėdyje apsvarstyti kariuomenės struktūros ribiniai skaičiai 2004-iesiems metams.

Pagal Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymą, krašto apsaugos ministras teikia VGT svarstyti ir, gavęs jos pritarimą, teikia Seimui tvirtinti principinę kariuomenės struktūrą - bendrą ribinį krašto apsaugos sistemoje tarnaujančių privalomosios ir profesinės karo tarnybos karių skaičių, nuolatinių junginių, batalionų ir jiems prilygintų dalinių skaičių, ribinius pulkininkų leitenantų (komandorų), pulkininkų (jūrų kapitonų) bei generolų (admirolų) skaičius.

Seimas šiuos skaičius tvirtina kasmet.

Tai buvo antrasis VGT posėdis, kuriam pirmininkavo A.Paulauskas, laikinai prezidento pareigas pradėjęs eiti balandžio pradžioje, kai Seimas už Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą iš prezidento posto nušalino Rolandą Paksą.

VGT posėdyje dalyvavo laikinasis Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, premjeras Algirdas Brazauskas, užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai Antanas Valionis ir Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, VDS generalinis direktorius A.Pocius, KAM Antrojo operatyvinių tarnybų vadovas Gintaras Bagdonas.