"Nepaisant neigiamo požiūrio į SSRS griovėjo asmenybę, mes negalime leisti žeminti buvusį aukščiausią mūsų šalies asmenį. Prezidentas, net jei jis ir buvęs, yra šventa figūra", - penktadienį Dūmos posėdyje pareiškė kontroversiško Rusijos politiko Vladimiro Žirinovskio bendražygis.

Pasak naujienų agentūros "Interfax", jis paragino šalies valdžią reaguoti į šią situaciją. Parlamentaras pareiškė, kad "įžūlioms pretenzijoms iš Europos užkiemio reikia duoti vertą atkirtį oficialiu lygiu".

S.Abelcevas, be kita ko, kalbėjo, kad "nedėkingi lietuviai" iš sovietų valdžios "gavo pusę savo teritorijos, o iš Gorbačiovo - išsvajotą laisvę".
Lietuvos generalinė prokuratūra trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Rusijos pareigūnus su prašymu apklausti M.Gorbačiovą Sausio 13-osios byloje.

"Generalinės prokuratūros prokurorai paruošė ir į Rusijos Federaciją išsiuntė teisinės pagalbos prašymą apklausti buvusį Sovietų Sąjungos prezidentą", – sakoma Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.
M.Gorbačiovo atstovas ketvirtadienį reaguodamas sakė, kad buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas jau daug kartų yra kalbėjęs apie Sausio įvykius Lietuvoje, todėl nėra prasmės dar kartą apie tai šnekėti.

Sausio 13-osios baudžiamojoje byloje yra 23 įtariamieji, iš jų 21 yra Rusijos, du - Baltarusijos piliečiai.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių. Sovietų kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos, kuri 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.