A.Sacharukas penktadienio rytą buvo priverstas praleisti Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme, kuriame toliau buvo nagrinėjama keturių A. Valinsko štabo narių baudžiamoji byla dėl suklastotų parašų. Buvęs šoumeno įkurtos partijos narys A. Sacharukas buvo tas žmogus, kuris 2009-ųjų rugpjūčio 28-ąją dėl galimo parašų klastojimo kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Parlamentaras teisme pasakojo, kad apie galimai klastojamus parašus sužinojo iš bendrapartietės, partijos sekretorės Jevgenijos Rybakovos (šiuo metu ji yra Krikščionių partijos frakcijos referentė).

„Ji man apie tai pasakė per pokalbį frakcijoje, todėl pasakiau viską tai surašyti raštu ir po to kreipiausi į prokuratūrą“, – aiškino A. Sacharukas, vos per plauką prieš pusmetį išsaugojęs Seimo nario mandatą.

Prieš tapdamas Seimo nariu advokatu dirbęs A. Sacharukas tikino šiandien neprisimenąs, kodėl savo pareiškime prokuratūrai nurodė, kad renkant parašus už A. Valinską „galėjo būti suklastota daugiau kaip tūkstantis rinkėjų duomenų“.

„Man Jevgenija papasakojo apie galimai padarytą nusikaltimą, turėjau pareigą apie tai pranešti“, – sakė politikas. Jis patikino, kad dėl šios informacijos atskleidimo buvo kilęs pavojus J. Rybakovos sveikatai ir gyvybei.

„Esu dalyvavęs partijos būstinėje, kai neblaivus A. Valinskas naudojo psichologinį smurtą, ten negražūs dalykai vyko (...), buvo rimti konfliktai, rimtas spaudimas. Aš daug gyvenime matęs, tai man ją teko raminti“, – teisme kalbėjo A. Sacharukas.

Tiesa, pasak jo, dėl grasinimų partijos sekretorė į pareigūnus nesikreipė, o pareiškimą parašė pats A. Valinskas.

„Sakykime, čia jau istorija, tie faktai buvo plačiai aptarti žiniasklaidoje – nelabai norėčiau tikslinti tuos dalykus, gilintis į praeitį, – sakė parlamentaras. – Jinai (J. Rybakova – aut. past.) bijojo, nes vyko konfliktai, jie buvo rimti, aš jos vietoj taip pat išsigąsčiau – iš tikrųjų mergaitė pamatė daug negražių dalykų“.

Paklaustas, kokie santykiai jį dabar sieja su A. Valinsku, A. Sacharukas sakė: „Aš visai Lietuvai per apkaltą pasakiau, kad jokio pykčio nelaikau, jokių santykių nėra“.

Dėl parašų klastojimo prokuratūra kaltinimus yra pareiškę buvusiems A. Valinsko rinkimų štabo nariams Dainiui Stelmokui, Justinui Daubarai, Ingridai Jočienei ir Vytui Karsokui. Visi, išskyrus V. Karsoką, kaltę pripažino.

Trys kaltinamieji teisme aiškino, kad 2009 metų balandžio 1-ąją Seimo Konstitucijos salėje klastoję parašus ir į parašų rinkimo lapus įrašę išgalvotus žmones. Štabo nariai, kurių du neseniai TPP įdarbinti vadybininkais, tikino, esą parašus sugalvojo klastoti nesusitarę, nesulaukę jokių raginimų padirbti rinkėjų duomenis. Jie teisme liudijo, esą štabo vadovo V. Karsoko nebuvo kai klastojo parašus, o gyventojų duomenis padirbinėjo ne dėl to, kad A. Valinskui trūko parašų, bet neva norėdami užpildyti tuščius parašų rinkimo lapus.

Parašai klastoti, kad tuometinis Seimo pirmininkas, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis A.Valinskas galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose.

A.Valinsko rinkimų štabo nariai kaltinami 2009-ųjų balandžio 1-osios naktį suklastoję 700 parašų. Jie į blankus prirašydavo neegzistuojančių žmonių duomenis ir už juos pasirašydavo.

A.Valinskas surinktus parašus įteikė Vyriausiajai rinkimų komisijai, bet netrukus atsiėmė savo kandidatūrą.

Byloje nėra duomenų, kad parašus būtų liepęs klastoti pats A.Valinskas.