V.Adamkaus rinkimų štabo vadovas Darius Gudelis žurnalistams teigė, kad "apsivalymo akciją" nuspręsta surengti aikštėje todėl, kad dešimt metų ji buvo Lietuvos garbės ir padorumo simbolis, o Rolando Pakso prezidentinio skandalo metu joje buvo deginamos gedulo žvakės, nešami karstai, ridenamas tualetinis popierius.

"Kaip bebūtų skaudu pripažinti, aikštė tapo gėdos, nesusikalbėjimo, nesupratimo aikšte. Mūsų akcijos tikslas - grąžinti S.Daukanto aikštei pasitikėjimą, gerumą, pradėti nuo jos apsivalymą, kuris vyktų visoje Lietuvoje", - sakė D.Gudelis.

Balti marškiniai vėlų ketvirtadienio vakarą ir ankstų penktadienio rytą buvo sukabinti ant aikštėje augančių kaštonų, statybinių pastolių.

Apie šimtą baltais marškiniai vilkinčių akcijos dalyvių, tarp kurių buvo politikai Kęstutis Glaveckas, Vytautas Bogušis, Artūras Zuokas, advokatas Kazimieras Motieka, ir prie jos prisijungusių praeivių apjuosė S.Daukanto aikštę, o vėliau pasirodęs V.Adamkus kiekvienam jų spaudė rankas.

"Visiems tas baltumas daug ką pasako. O šios dienos saulė, kuri dar daugiau viską išbalina, yra tam tikras ženklas, kad mes einame tuo keliu, kurio laukia visa Lietuva", - žurnalistams teigė V.Adamkus.

Balti marškiniai taip pat papuošė sostinės Vokiečių gatvę, o vėliau akcija persikėlė į Rotušės aikštę. Marškinius akcijos rengėjai ketina nukabinti pasibaigus pirmajam rinkimų turui. Prezidento rinkimai kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks šį sekmadienį.