Plenariniame posėdyje prisistatydamas parlamentarams, V.Tutkus pareiškė smerkiąs prieš du dešimtmečius Afganistane vykusią sovietų invaziją, per kurią jam teko dalyvauti mūšiuose su afganų kovotojais.

"Neabejotinai aš smerkiu Afganistano karą, kadangi tas karas tikrai nebuvo teisingas", - sakė jis, pažymėjęs, jog niekada nedalyvavo baudžiamosiose akcijose, nors dalyvavo kautynėse bei patyrė sužeidimų.

Už tarnybą V.Tutkus buvo apdovanotas "Raudonosios žvaigždės" ordinu ir keletu sovietinių medalių, bet tai nenurodoma Seimui pateiktoje kandidato biografijoje.

Iš viso Afganistano kare tarnavo apie 5 tūkst. vyrų iš Lietuvos. Šiuo metu Lietuva taip pat yra pasiuntusi savo specialiųjų pajėgų eskadroną į Afganistaną, kur dalyvaudami tarptautinėje taikos palaikymo operacijoje "Tvirta taika" ("Enduring Freedom") jie atlieka specialiosios žvalgybos funkcijas.

Liepą kadenciją baigiantis kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis taip pat turi kovinės patirties. Būdamas jaunu JAV karininku, jis yra tarnavęs Vietname.

Seimui ketvirtadienį pateiktas ir nutarimas dėl J.Kronkaičio atleidimo.

Naujasis kariuomenės vadas turėtų būti paskirtas iki liepos 1 dienos.

Kariuomenės vadą prezidentas skiria ir atleidžia Seimui pritarus.

44-erių V.Tutkus sovietmečiu baigė Taškento aukštąją karo pėstininkų mokyklą, mokėsi prestižinėje Maskvos M.Frunzės karo akademijoje. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, V.Tutkus mokėsi NATO gynybos koledže Romoje.

Praėjusiame dešimtmetyje trejus metus V.Tutkus yra buvęs kariuomenės vado pavaduotoju, 1999 metais tapo Lietuvos kariniu atstovu prie NATO ir Vakarų Europos Sąjungos.

V.Tutkus Lauko (sausumos) pajėgų vadu buvo paskirtas 2001 metų rugpjūtį.

Kitą savaitę su kandidatu į kariuomenės vadus susitiks Seimo frakcijų atstovai.