„Kito sprendimo nėra, kaip tik nedelsiant, kaip įmanoma greičiau inicijuoti statybų proceso ištyrimą dėl statybų kokybės. (...) Statybos nevyksta jau pusę metų, gal dėl ne priežiūros taip (...) rangovas turi likviduoti šį broką“, - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A. Gelūnas. Anot jo, anksčiau nebuvo kalbama apie statybų kokybę, tik buvo ieškoma galimybės nutraukti minėtas statybas.

Kultūros ministro teigimu, artimiausiu metu turi būti išspręstas ir statybų nutraukimo klausimas.

„Čia kruopščiai turi padirbėti teisininkai, ši byla neturi precedento dėl savo masto ir sudėtingumo. Klausysiu teisininkų rekomendacijų, kad nebūtų labai neigiamų pasekmių“, - sakė ministras.

Premjeras lauks teisininkų išvados

A.Kubilius dėl valdovų rūmų Premjeras Andrius Kubilius sako lauksiantis teisininkų išvadų.

„Be abejo, kad esame tam tikroje teisinėje kolizijoje. Viešųjų pirkimų tarnyba rekomenduoja nutraukti sutartį, Valstybės kontrolė rekomenduoja sutartį keisti, o mums iškyla, kas prisiims atsakomybę už iki šiol darytus darbus, jei sutartiniai įsipareigojimai nebus vykdomi iki darbų priėmimo ir iki darbų kokybės įvertinimo“, - sakė A. Kubilius.

Jau reikia remonto

DELFI primena, kad kelis šimtus milijonų litų valstybei kainavę ir dar nebaigti Valdovų rūmai vietomis jau panašėja į tikrai seną statinį. Išorines rūmų sienas nuklojo drėgnos dėmės, trupa apdailos detalės, o sienose atsiveria plyšiai. Šlapios dėmės, plyšiai sienose ir trupanti apdaila.

Ypač daug defektų matyti rūmų dalyje tarp Arkikatedros ir Nacionalinio muziejaus. Rūmų sienas čia nusėjo tamsios dėmės – plika akimi matyti, kad kaupiasi drėgmė. Įdrėkusiose vietose nuo sienų atsiskiria išorės apdailos detalės. Tokios šlapios dėmės matomos ne tik viršutinėje rūmų dalyje, kur galbūt prasiskverbė drėgmė nuo pastato stogo. Analogiški defektai matyti ir gerokai žemiau – smarkiai drėksta ir antrojo rūmų aukšto sienos.

Tokios pat bėdos kamuoja ir dar nebaigtą rūmų dalį – matyti, kai drėgmė skverbiasi į sienas, taip pat formuojasi tamsios dėmės.

Ir tai dar ne viskas. Vietomis, ties sienų sudūrimais, jau atsirado plyšių, byra išorės apdaila. Dar neužtinkuotose sienų vietose akivaizdus ir mūrijimo brokas – plytų eilės akivaizdžiai nesueina, atsiveria kelių centimetrų pločio plyšiai.

Valdovų rūmų komunikacijos koordinatorė Aistė Mažutytė DELFI teigė, esą rūmų būklė veikiausiai prastėja dėl to, kad juose jau apie pusmetį nevyksta jokie darbai.

„Objektas yra nepriduotas – nei paleistas, nei pakartas. Jeigu nevyksta statybos, jis turi būti konservuojamas. Dabar statybos nevyksta apie pusę metų. Jis jau turėjo būti arba pradėtas konservuoti, arba turi būti tęsiamos statybos. Bet Vyriausybė neduoda pinigų, nes neapsisprendė – rangovą (PST – DELFI) šalinti ar nešalinti. Viskas sustojo, finansavimas sustabdytas. Viskas gali pradėti pūti ir irti. Manau, kad ne už ilgo taip ir atsitiks“, - aiškino A. Mažutytė.