Kelionę po pasaulį dviračiu S. Debnathas pradėjo 2004 m. gegužę - tuoj po to, kai Kalkutos universitete baigė zoologiją. Šiandien jis jau apkeliavęs 59 šalis, o Lietuvoje lankosi antrąsyk. Indo tikslas - iki 2020 m. aplankyti 191 šalį.

Savo kelionėse S. Debnathas kelia du tikslus – kalbėti apie ŽIV ir AIDS problemas bei pristatyti Indijos kultūrą. Jis bendrauja su jaunimu mokyklose ir universitetuose, skaito paskaitas įvairiose organizacijose. „Manau, vienas studentas, vienas jaunuolis turi didžiulę galią. Jei galėsime panaudoti šią jėgą, eisime į dangų, o jei ne – eisime į pragarą“, - savo kelionės filosofiją dėstė S. Debnathas.

Be jaunimo, S. Debnathas daug dėmesio skiria prostitutėms, kurios priklauso padidintai rizikos grupei žmonių, galinčių būti infekuotais ŽIV. Pašnekovas tikino savo idėjas skleidęs 10 tūkst. prostitučių.

Mina jau penktą dviratį

Į Lietuvą S. Debnathas atvyko iš Baltrarusijos, kur užsuko turėdamas gauti ne Šengeno šalies vizą. Antrąkart viešėdamas Lietuvoje, jis lanko draugus ir galvoja įkurti Indijos-Lietuvos kultūros forumą.

„Lietuva – labai maža šalis. Kol neatvykau į Baltarusiją, apie jūsų šalį nebuvau girdėjęs. Mano įspūdžiai čia kuo geriausi – žmonės paslaugūs, plataus akiračio, geros širdies. Man patinka tradicinis lietuviškas maistas, lietuviški gardėsiai. Tai mane antrąkart atvedė į Lietuvą“, - sakė S. Debnathas.

Ant dviračio vyras vežasi palapinę, miegmaišį, nešiojamąjį kompiuterį, keletą knygų, kitas kelionėje reikalingas priemones. Kelionių metu S. Debnathas nakvoja palapinėse gamtoje, apsistoja pas draugus arba iš anksto susitaręs su svetingumo klubo nariais.

Per dieną jis paprastai numina per 80 kilometrų, o per septynerius metus tikina jau numynęs 83 tūkst. km. Indas mano, kad tikslui pasiekti – 191 šaliai aplankyti - reikės 12 dviračių. Dviratis, kuriuo mina per Lietuvą – jau penktas. Jį keliautojui dovanojo rėmėjai.

Nors keliauja vienas, S. Debnathas vienišas nesijaučia. „Kelionių metu aplankiau milijonus žmonių, mano elektroniniame pašte – daugiau nei 20 tūkstančių kontaktų. Negyvenu šiame pasaulyje vienas – tik jums taip atrodo“, - tikino pašnekovas.

Po Lietuvoje praleistos savaitės, S. Debnathas vyks į Lenkiją. Vasarą keltu iš Danijos indas ketina pasiekti Islandiją, iš jos keliaus į Grenlandiją.

„16 metų kelionė – didžiulė galimybė dalytis mano pasauliu ir artėti prie jo. Aš – globalios šeimos narys, mano šeima – visas pasaulis. Manau, kad kiekviena šeima - mano šeima – kur bekeliaučiau, randu brolių, seserų, tėčių, mamų“, - dėstė S. Debnathas, tikros šeimos nematęs jau 7 metus.