Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai V. Petkevičiui ir L. Karnilai yra pareiškę kaltinimus dėl bendrininkavimo prievartaujant turtą, kai panaudodami psichologinę prievartą vertė bendrovės „JPSF“ direktorių Juozą Pipirą atsisakyti 80 tūkst. Lt skolos. Šis kaltinimas yra pareikštas ir S. Narkevičiui.

Baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas pirmadienį apklausė ne tik V. Petkevičių, bet ir S. Narkevičių, kurie teigė vienas kito asmeniškai nepažinoję, nors neslėpė, kad Trakuose gyvenantys žmonės vieni kitus žino kaip nuluptus. Tiesa, Narkuša puikiai pažinojo L. Karnilą.

Bylos duomenimis, dar 2006-ųjų balandį „JPSF“ ir NS Trakų skyriaus vadovas V. Petkevičius sutarė, kad už 180 tūkst. Lt bus suremontuotos pagal panaudos sutartį NS iš savivaldybės skirtos patalpos Trakų centre. Darbus statybininkai baigė per kelis mėnesius, tačiau, kaip sakė bendrovės vadovas J. Pipiras, už darbus NS neatsiskaitė.

Verslininkas teigia ne kartą bandęs iš V. Petkevičiaus reikalauti pinigų, tačiau – nesėkmingai. Kai Trakų rajono valdžia buvo jau susidomėjusios specialiosios tarnybos ir valdininkų kabinetuose jau buvo sumontuota slapta pokalbių pasiklausymo aparatūra, pavyko užfiksuoti keletą pokalbių, susijusių su atsiskaitymu už NS atliktus remonto darbus.

Dar 2007-ųjų lapkričio 28-ąją į V. Petkevičiaus kabinetą, kuriame buvo ir L. Karnila, atvyko J. Pipiras ir S. Narkevičius. J. Pipiras teigia, kad pasikalbėti jį mero kabinete pasikvietė V. Petkevičius ar L. Karnila.

Pokalbio metu verslininkui buvo nurodyta išrašyti naują sąskaitą-faktūrą – mažesnei sumai.

Ikiteisminio tyrimo metu parodymus duoti atsisakęs V. Petkevičius pirmadienį teisme sakė, kad J. Pipirą pažinojo iš anksčiau, nes jis yra atlikęs remontą motinos namuose.

„Jam pasiūliau atlikti remontą NS patalpose, jis sutiko, – pasakojo V. Petkevičius. – Atliekant darbus J. Pipiras manęs prašė pinigų, juos mokėjau iš asmeninių lėšų, nes NS žadėjo vėliau grąžinti. Du kartus jam daviau po 15, kartą – 20 ir 25 tūkst. Lt. Jis sakė, kad pinigų neužtenka, tada perkalbėjau su NS vadovybe ir jie pervedė 23 tūkst. Lt. Spalio mėnesį J. Pipiras atnešė sąmatą, kurioje buvo nurodyta 180 tūkst. Lt. Tada jis man pasakė, kad iš manęs jokių pinigų nėra gavęs – man buvo šokas, nes juo pasitikėjau ir jokių dokumentų nepasirašinėjau“.

V. Petkevičius aiškino tikėjęsis, kad verslininkas pripažins, jog gavo 75 tūkst. Lt, tačiau taip neatsitiko. Pasak buvusio mero, lapkričio 28-osios pokalbio metu J. Pipiras pripažino, kad gavo pinigus. „Jo jo“, – pokalbio metu yra ištaręs verslininkas, kai buvo užsiminta apie anksčiau sumokėtus pinigus.

Tačiau verslininkas teigia kitaip: „Jeigu būčiau jam prieštaravęs, vėl nieko nebūtų įvykę ir nieko nebūtume gavę. Mums tuo metu grėsė bankrotas, nes už viską buvome sumokėję savo pinigus“.

J. Pipiras tikino, kad V. Petkevičius teisme meluoja – jis esą jokių pinigų nėra sumokėjęs.

Lapkričio 28-osios pokalbyje taip pat užfiksuota, kaip verslininkui nurodoma sumažinti sąskaitoje-faktūroje nurodytą sumą. Šiame pokalbyje dalyvavo ir su nusikalstamu pasauliu siejamas S. Narkevičius, kuriam po susitikimo V. Petkevičius jam padėkojo už tai, kad „pokalbio metu pašnekovai surado visiems priimtiną problemos sprendimą“.

„Jeigu ne Narkuša, kitaip mes būtume nesusišnekėtume“, – J. Pipirui ir S. Narkevičiui išėjus iš kabineto, L. Karnilai sakė V. Petkevičius.

„Todėl, kad jis durnas“, – atkirto L. Karnila. „Debilas“ – jį pataisė V. Petkevičius.

S. Narkevičius teisme aiškino, kad pasikalbėti su rajono valdžia jo paprašė J. Pipiras, nes kaip draugas ne kartą guodėsi, jog neatgauna skolos už atliktus remonto darbus.

„Savivaldybėje dažnai būdavau, nes tvarkiau tėvų žemės reikalus, – teisme aiškino Narkuša. – J. Pipiras mane pakvietė kartu nueiti, tai nuėjome ir viskas. Aš jokios įtakos negalėjau daryti – jie gal manė, kad tiesiog žmogus iš šono klausosi...“.

S. Narkevičius neneigė, kad po šio susitikimo ne kartą buvo užėjęs į L. Karnilos kabinetą ir klausė, kada NS atsiskaitys su J. Pipiru.

„Kaip suprantu, aš šioje byloje esu tik dėl pavardės“, – teisme aiškino Narkuša, nors anksčiau, kaip užfiksavo pareigūnai, jis yra sakęs, kad visi Trakuose žino jo jėgą ir „visi be mūsų nepragyvens“.

Paklaustas, ką reiškia šie jo žodžiai, S. Narkevičius išsisuko nuo tiesaus atsakymo: „Na, aš ten gyvenu, balsuoju“.

S. Narkevičius tikino, kad nedarė spaudimo J. Pipirui ir neragino jo sumąžinti sąskaitoje-faktūroje nurodytą sumą už remonto darbus. Tiesa, jis pripažino, kad kartą L. Karnilos klausė, ar J. Pipiras ateityje iš savivaldybės gaus užsakymų. „Duosim, duosim, tegul jis nedejuoja“, – atkirto L. Karnila.

Bendrovės „JSPF“ direktorius teisme sakė, kad dėl negrąžintos skolos ne kartą kreipėsi į NS ir net asmeniškai rašė partijos pirmininkui Artūrui Paulauskui. Tuo tarpu S. Narkevičius vieno slapta užfiksuoto pokalbio metu pareiškė, kad kai sutiks A. Paulauską, jam perduos pinigų, kad tik J. Pipiras nusiramintų.

Su „JSPF“ vis dėlto buvo atsiskaityta, bet vėliau, kai į pagalbą buvo pasitelkta skolų išieškojimo bendrovė bei kreiptąsi į teismą.

DELFI primena, kad šiuo metu teisme nagrinėjamoje byloje Trakų politikai ir verslininkai byra kaltinami dėl kyšininkavimo, papirkimo ir turto prievartavimo. Byloje yra net vienuolika epizodų, devyniuose iš jų – kalbama apie kyšininkavimą.

Byloje daugiausia epizodų figūruoja V. Petkevičiaus, L. Karnilos ir buvusio tarybos nario Sauliaus Raščiausko pavardės.

Prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų turės aiškintis Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, S. Narkevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė ir Mindaugas Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.

Daugiau kaip dvejus metus politikus stebėję ir jų pokalbius įrašinėję STT pareigūnai įtaria, kad buvęs administracijos vadovas L. Karnila paėmė 10 tūkst. Lt kyšį iš tarpininkės už tai, jog Trakų savivaldybė sutiktų parduoti Kudrionių kaime esančią poilsio bazę už 2,5 mln. litų.

Šie pastatai seniai buvo parduodami, tačiau esą niekaip nepavykdavo rasti pirkėjo. Pastatus nusprendusios įsigyti bendrovės atstovams per tarpininkus buvo pasakyta, kad reikia sumokėti 200 tūkst. litų kyšį, kad nebūtų padidinta šios poilsio bazės pardavimo kaina.

Kaip jau buvo skelbta, iš vieno verslininko, kuris yra L. Karnilos šeimos draugas, jis taip pat buvo įtariamas paėmęs 4 tūkst. eurų. Šios bendrovės vadovas siekė, kad ji laimėtų konkursą gatvių bei šaligatvių valymo mašinų pirkimams.

L. Karnila iš kito verslininko taip pat įtariamas paėmęs 10 tūkst. Lt už tai, kad Dializės centrui būtų išnuomota katilinė. Tiesa, iš jos valdininkas reikalavo 10 kartų didesnės sumos.

Be to, L. Karnila savivaldybėje Dializės centro vadovui yra perdavęs Naujosios sąjungos ir Liberalų ir centro sąjungos sąskaitas, į kurias buvo pervesta 30 tūkst. Lt.

Prokurorų duomenimis, liberalcentristai gavo 10 tūkst. Lt, socialliberalai – dvigubai didesnę sumą. Šiame epizode minima buvusio Trakų rajono mero V. Petkevičiaus bei buvusio jo pavaduotojo S. Raščiausko pavardės.