Tokie duomenys paaiškėjo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ balandžio mėnesį atlikus gyventojų apklausą.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad A. Kubiliaus Vyriausybės darbas visuomenėje veikiausiai yra vertinama ne pagal pasiektus rezultatus, bet pagal požiūrį į premjerą.

„Mūsų Vyriausybė buvo vertinama visai neblogai, kai premjeras buvo Algirdas Mykolas Brazauskas. Ir aš puikiai prisimenu, kai tik premjeru tapo Gediminas Kirkilas, nors dar nebuvo jokios krizės, iškart pradėjo kristi Vyriausybės reitingai. Todėl akivaizdu, kad Vyriausybės darbo vertinimą labai lemia premjero asmenybė.

Šia prasme, kadangi daug žmonių yra pikti ant A. Kubiliaus, nes savo padėtį sieja būtent su juo, tai ir vertina neigiamai visą Vyriausybės darbą. Jeigu dideli mokesčiai, tai A. Kubilius kaltas, jei dar kas nors – kaltas irgi jis. Tas vertinimas labai personifikuotas“, - DELFI pasakojo politologas.

Vyriausybės šalininkų beveik nedaugėja ir nemažėja

Nors dauguma gyventojų dabartinės Vyriausybės veiklą vertina neigiamai, tačiau jau gana ilgą laikotarpį ministrų kabineto šalininkų nei daugėja, nei mažėja arba jų skaičius svyruoja nežymiai.

Pavyzdžiui, susumavus A. Kubiliaus kabineto veiklą greičiau teigiamai arba teigiamai vertinančius žmones, paaiškėjo, jog balandžio mėnesį Vyriausybės šalininkų buvo 10,5 proc., kovą – 12,4 proc., vasarį – 13 proc., sausį – 12,4 proc., pernai gruodį – 12,8 proc., pernai lapkritį – 9,6 proc.

Teigiamai vertinančių Vyriausybės darbą pokytis

Balandžio mėnesį, teigiamai vertinančiųjų buvo 0,8 proc., greičiau teigiamai – 9,7 proc., greičiau neigiamai – 41,6 proc., neigiamai – 41 proc. Dar 6,9 proc. žmonių savo nuomonės neturėjo arba nežinojo, kaip atsakyti.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Balandis 2011 Kovas 2011
Teigiamai 0,8 0,5
Greičiau teigiamai 9,7 11,9
Greičiau neigiamai 41,6 42,6
Neigiamai 41,0 39,3
Nežino/ neatsakė 6,9 5,7
Iš viso: 100 100

V.Dumbliauskas: ant A.Kubiliaus karia visus šunis

Politologas V. Dumbliauskas teigia, kad šiuo atveju teigiamai arba neigiamai yra vertinamas ne Vyriausybės darbas, bet A. Kubilius. Pasak jo, Vyriausybės veikla pradėta blogai vertinti premjeru ėmus dirbti socialdemokratui G. Kirkilui, kuris pakeitė a.a. kitą socialdemokratą A. M. Brazauską.

„Aš manyčiau, kad šiuo atveju ant A. Kubiliaus karia visus šunis, man jo žmogiškai gaila“, - svarstė V. Dumbliauskas, pridūręs, jog įvairias ministerijas kontroliuoja skirtingų partijų ministrai, tad keista, kad visas įmanomas kaltes žmonės verčia tik premjerui.

Primenama, kad valdančią koaliciją sudaro keturios partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis, liberalcentristai ir Tautos prisikėlimo partija.

„Net jeigu ir toliau gerės padėtis ir Vyriausybė bus daug kur nusipelniusi, bet yra sukurtas toks įvaizdis, kad viskas blogai. Ir nesvarbu, kad, pavyzdžiui, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas yra visai kitos partijos ir blogai tvarkosi, vis tiek kaltas A. Kubilius“, - teigė politologas.

Anot mokslininko, A. Kubiliaus padėtis ypatingai pablogės, jeigu jis nebus perrinktas TS-LKD pirmininku. Kaip žinoma, į šį postą pretenduoja ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė, kuri pasižymi kur kas aukštesniais reitingais, nei premjeras.

A.Kubilių premjero poste nori matyti tik 5 proc. žmonių

Kaip rodo „Spinter tyrimai“ apklausa, A. Kubilių premjero poste regi tik 5 proc. balandžio mėnesį apklaustų gyventojų, kovą A. Kubiliaus šalininkų buvo 5,1 proc.

Šiame poste Lietuvos gyventojai tradiciškai labiausiai norėtų regėti Seimo pirmininkę I. Degutienę, kurią palaiko 14,2 proc. piliečių.

Antras labiausiai pageidaujamų premjerų sąraše yra už apgaulingu partijos buhalterijos tvarkymo organizavimu kaltinamas Darbo partijos pirmininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, už jo rikiuojasi socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Juo atitinkamai remia 10,3 proc. ir 7,2 proc. apklaustų žmonių.

Dalis gyventojų premjero pareigas mielai patikėtų ekonomistui bei finansininkui Gitanui Nausėdai (6,5 proc.), Vilniaus merui Artūrui Zuokui (4,8 proc.), partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkui, nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui (4,3 proc.), taip pat socialdemokratų europarlamentarei Vilijai Blinkevičiūtei (4,2 proc.).

Pageidaujamų premjerų dešimtuką užbaigia Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis (3,6 proc.) bei vienas „tvarkiečių“ lyderių Valentinas Mazuronis (3,6 proc.).

  Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Balandis 2011 Kovas 2010 Pokytis
1 I.Degutienė 14,2 15,3 -1,1
2 V.Uspaskichas 10,3 9,1 +1,2
3 A.Butkevičius 7,2 8,5 -1,3
4 G.Nausėda 6,5 6,5 0
5 A.Kubilius 5,0 5,1 -0,1
6 A.Zuokas 4,8 5,0 -0,2
7 R.Paksas 4,3 5,0 -0,7
8 V.Blinkevičiūtė 4,2 5,3 -1,1
9 E.Masiulis 3,6 3,9 -0,3
10 V.Mazuronis 3,6 2,1 +1,5
  R.Kuodis 3,2 1,7 +1,5
  I.Šimonytė 2,9 3,8 -0,9
  Z.Balčytis 2,9 2,4 +0,5
  K.Starkevičius 2,5 0,8 +1,7
  A.Paulauskas 2,0 2,0 0

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų balandžio 9 - 16 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 85 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausta 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.