Policijos lydimos kolonos pradžioje žygiavo ir pagal grojamus maršus judėjo šokėjos. Eisenoje žygiavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) elitas – partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, parlamentarai Juozas Olekas, Birutė Vėsaitė, Marija Aušrinė Pavilionienė, Česlovas Juršėnas, Algirdas Sysas, Vytenis Povilas Andriukaitis, sostinės vicemeras Romas Adomavičius, Europos Parlamento narys Justas Vincas Paleckis ir kiti.

Kolonos gale daugiausia buvo jaunimo. Dalis jaunuolių žygiuodami dainavo „Mama, aš mylėsiu, tave amžinai amžinai“ - sekmadienį minima ir Motinos diena.
„Lietuva be skurdo“, „Už socialinį teisingumą“, „Didžiuojamės LSDP“ - skelbta socialdemokratų laikomuose plakatuose. Eitynių dalyviai nešė raudonus balionus su LSDP simbolika, partijos vėliavas.

Tuščiose sekmadieninio Vilniaus gatvėse sutikti vilniečiai ir sostinės svečiai skubėjo įamžinti eitynes – jas fotografavo ir filmavo. Sekmadienį nusprendusius pamiegoti ilgiau, turėjo pažadinti grojami maršai.

Kratosi komunizmo šešėlių

Praėjusį šeštadienį LSDP pirmininku perrinktas A. Butkevičius DELFI sakė, kad LSDP Lietuvoje buvo pirma demokratinė partija, siekusi nepriklausomos Lietuvos valstybės sukūrimo ir kuo didesnio socialinio teisingumo.

Pasak A. Butkevičiaus, susirinkusieji į eitynes ne tik mini Tarptautinę darbo žmonių dieną ir 115-ąsias partijos įkūrimo metines – kartu jie išreiškia nuomonę, kad Vyriausybė nesusitvarko su problemomis, jai trūksta kompetencijos.

„Tačiau šis mitingas išskirtinis – nėra įžeidžiančių žodžių nei Vyriausybei, nei kokiai nors partijai“, - akcentavo politikas. A. Butkevičius aiškino, kad Tarptautinė darbo žmonių šventė švęsta dar XIX a. pabaigoje, tad ji neturi nieko bendra su komunizmu ir socializmu.

Kaip žinoma, Gegužės 1-osios demonstracijos Lietuvoje buvo ypač populiarios sovietmečiu.

Prie Baltojo tilto kalbėjęs Lietuvos Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas atkreipė dėmesį, kad apie 615 tūkstančių lietuvių dirba užsienyje. Jis akcentavo ir tai, kad Gegužės 1-osios šventę ne kartą bandyta atimti, tačiau ji liko.

„Tad nepriklausomai nuo sunkumų, nepriteklių, mažų darbo užmokesčių visgi pašvęskime šitą dieną ir tegul ji būna mūsų pagrindine švente“, - ragino A. Černiauskas.

Prie Baltojo tilto sakytomis kalboms finišavusias eitynes rengė Lietuvos profesinių sąjungų koordinacinis centras, asociacija „LPSK Jaunimas“ ir Socialdemokratų partija.

Šventė gimė Čikagoje

Lietuvoje dirbantieji sudaro per pusantro milijono gyventojų, tačiau profsąjungoms priklauso tik apie 7 proc. šalies dirbančiųjų.

Pasaulyje gegužės 1-oji buvo pradėta minėti po 1886 metais Čikagos darbininkų streiko. Tais metais gegužės 1–ąją į gatves išėjo 400 tūkst. darbininkų, jie reikalavo aštuonių valandų darbo dienos.

Tų pačių metų gegužės 3 dieną vyko protestai, jų metu policija šaudė į žmones. Vietos teismas teisė protestuotojus, o keturis pagrindinius jų vadovus pasmerkė myriop. Po šių įvykių Čikagoje gegužės 1–oji minima kaip diena, skirta atminti darbininkų protesto aukas.
Ši diena – proga paminėti kovojusius už darbuotojų teises, valdžiai ir darbdaviams išsakyti darbuotojų problemas, siūlymus bei reikalavimus ir švęsti savo šventę.

Gegužės 1-oji šiais metais pasaulyje minima 125 kartą.