Už tokį sprendimą balsavo 41 konferencijos delegatas, prieš – 28 ir 1 asmuo susilaikė.

Tautininkai tik sutarė, jog birželio 15 d. rinksis į kitą konferenciją, kurioje taip pat svarstys galimo pasitraukimo iš TS-LKD klausimą, jeigu nebus įgyvendinti jų reikalavimai – tarp jų, į partiją atgal priimti G. Songailą, tai pat Kazimierą Uoką ir buvusį Tautininkų frakcijos vicepirmininką Arvydą Radžiūną.

Neteko visų lyderių

Pirminiame Tautininkų frakcijos konferencijos nutarimo projekte buvo rašoma, esą jau seniai stebima kai kurių konservatorių lyderių veikla, kuri neva „pamina TS-LKD vertybes ir principus, o neretai ir nacionalinius interesus“. Ir nors tautininkai, pasak nutarimo projekto, palaiko vienijimosi, o ne skaldymosi idėją, tačiau teigiama, kad dabartinėje „nedemokratiškoje ir neskaidrioje sprendimų priėmimo aplinkoje“ efektyvi tautininkų veikla tapo neįmanoma.

Tautininkai išsakė pasipiktinimą, kad konservatorių Priežiūros komitetas paralyžiavo praktiškai visų tautininkų lyderių veiklą: sustabdė Seimo nario Kazimiero Uokos ir Tautininkų frakcijos vicepirmininko Arvydo Radžiūno narystę partijoje, pašalino frakcijos lyderį G. Songailą.

DELFI primena, kad K. Uokos narystė partijoje buvo sustabdyta po to, kai Seimo narys nepakluso policijos pareigūnams per homoseksualų eitynes „Už lygybę“, jo narystės sustabdymas buvo pratęstas, nes politikas dalyvavo radikalų eitynėse Kovo 11-ąją, kur buvo skanduojama visus papiktinęs šūkis „Lietuva – lietuviams“.

G. Songaila iš partijos pašalintas dėl ketinimų apskųsti teismui Vilniaus konservatorių lyderių sprendimą pradėti derybas dėl koalicijos su Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir Rusų aljansu, tarp kurių dirba ir buvęs KGB inžinierius Viktoras Balakinas.

„Frakcija neteko savo lyderių, Seimo narių. Tai paralyžiuoja Tautininkų frakcijos veiklą TS-LKD ir daro ją nebeįmanoma“, - buvo rašoma nutarimo projekte.

Dėl šios priežasties tautininkams buvo siūloma trauktis iš konservatorių partijos ir iš naujo atkurti Tautininkų sąjungą, sprendimui įsigaliojant po dviejų mėnesių – tai yra jau įvykus TS-LKD pirmininko rinkimams.

Pristatydamas konferencijos projektą dėl galimo pasitraukimo Tautininkų frakcijos valdybos narys Tomas Baranauskas pripažino, kad įsigaliojimo terminas pasirinktas specialiai – esą jeigu TS-LKD pirmininku būtų perrinktas dabartinis partijos pirmininkas Andrius Kubilius, tuomet pasitraukimas taptų neišvengiamas.

Tačiau tuo atveju, jei pirmininke taptų Seimo vadovė Irena Degutienė, tautininkai galėtų apsigalvoti ir pasilikti TS-LKD gretose.
Tačiau tokiam sprendimo projektui pritarta nebuvo.

Iš svečių lūpų: „Lietuva – lietuviams, lietuviai - Lietuvai“

Pasveikinti Tautininkų frakcijos konferencijos atvyko Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos judėjimo pirmininkas Julius Panka, Centro partijos pirmininkas Arūnas Grumadas, parlamentaras Rytas Kupčinskas, Vilnijos draugijos pirmininkas Kazimieras Garšva bei Lietuvos tautinio centro pirmininkas Ričardas Čekutis.

Beveik visi svečiai pabrėžė ypatingą susidariusią situaciją, kai iš konservatorių gretų buvo pašalintas G. Songaila, kuris savo ruožtu Tautininkų frakcijos konferenciją atidarė jau nebe kaip jos lyderis, o kaip svečias, mat pašalinus šį politiką iš konservatorių, jis automatiškai prarado Tautininkų frakcijos pirmininko postą.

Mandatų komisijos pirmininkas Klemas Inta pasiūlė laikyti G. Songailą pirmininku ir išduoti jam galiojantį balsavimo mandatą, tačiau frakcijos atstovai suabejojo tokio siūlymo teisėtumu, todėl G. Songaila, K. Uoka ir A. Radžiūnas renginyje paskelbti svečiais.

Tautininkų frakcijos konferenciją sveikindamas J. Panka išsakė paramą tautinėms jėgoms bei pasipiktino, kad Lietuvoje yra toleruojami užgaulūs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikų teiginiai, o Kovo 11-ąją su trispalvėmis žygiuojantys jaunuoliai paskelbiami neonaciais. Pasak jo, Lietuvos priešai turi lietuvių tautos nutautinimo strategiją, kuri yra vykdoma pagal planą, tu tarpu Seimo nariai G. Songaila ir K. Uoka „nenuilsdami Seime dirba darbus, kad Lietuva būtų tikrai lietuviška“.

„Kovo 11-ąją žygiuojantys su trispalvėmis jauni žmonės vadinami neonaciais, o už tautos dorą ir teises kovojantys Seimo nariai pravardžiuojami talibais. Tuo metu nelojalių Lietuvos valstybei ir atvirai priešiškų lietuvių tautai kitataučių politikierių kalbos darosi vis įžūlesnės ir užgaulesnės“, - piktinosi J. Panka, o savo kalbą užbaigė šūkiu „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai“.

A.Kubilius paskelbtas „Lenkų frakcijos“ pirmininku konservatorių gretose

Paskelbus diskusijas dėl nutarimo projekto, pirmasis situaciją nupasakojo Ričardas Garuolis, kuris drauge yra ir TS-LKD Politikos komiteto bei tarybos narys. Pasak jo, jungiantis partijoms buvo regimi du pagrindiniai skirtumai – skyrėsi konservatorių ir tautininkų požiūris į Europos Sąjungą bei į tautines problemas, tačiau tikėtasi, kad ilgainiui šie skirtumai išnyks. Jis pabrėžė, kad tautininkų požiūris į jungimąsi buvo labai atsargus – vieni įstojo į bendrą partiją iškart, kiti vėliau, treti tiesiog nebuvo priimti, nes konservatorių skyriai priėmimą užblokavo.

Kalbėdamas apie tai, ką tautininkai rado bendroje partijoje su konservatoriais, R. Garuolis paminėjo sutikęs daug bendraminčių, bet suradęs ir keistą frakciją, vadovaujamą premjero ir partijos pirmininko A. Kubiliaus – Lenkų rinkimų akcijos frakciją konservatorių viduje.

„Ši frakcija turi galią dėl to, kad jos pirmininkas yra ir TS-LKD pirmininkas A. Kubilius. Kodėl aš taip sakau? Pasižiūrėjus visus veiksmus matome, kad būtent A. Kubiliaus iniciatyva buvo prastūminėjamas Lenkų rinkimų akcijos rinkimų pažadas pakeisti pavardžių rašymą, tai buvo daroma labai intensyviai, panaudojant visus įmanomas resursus“, - pasakojo R. Garuolis.

Jo teigimu, būtent ši numanoma frakcija tai pat stabdė naujojo Švietimo įstatymo priėmimą, kuriame Lietuvos tautinių mažumų mokykloms įtvirtinama pareiga mokyti vaikus Lietuvos istoriją, Lietuvos geografiją bei pilietinį ugdymą lietuvių kalba. Kaip žinoma, šis įstatymas Seime buvo priimtas, nors Lietuvos lenkų bendruomenė aktyviai tam priešinosi.

„Trečias dalykas – koalicija Vilniuje. Tikrai, tos kalbos, kad Artūras Zuokas su Raimundu Alekna nekalbėjo, tai yra netiesa. Čia buvo iš anksto numatyta, kad reikia sudaryti koaliciją su Lenkų rinkimų akcija, nežiūrint to, kad ši partija būtent savivaldybės klausimais turi labai svarbų klausimą – ar dėsime lenkiškas lenteles gatvėse, kaip bus tvarkomas švietimas“, - pasakojo R. Garuolis.

Politikas aptarė ir paskutinįjį partijos prezidiumo posėdį, kuriame G. Songaila buvo susietas su Rusijos veiksmais Lietuvoje. „Ta Lenkų rinkimų akcijos frakcija Tėvynės sąjungoje yra ir prezidiume“, - teigė R. Garuolis bei pridūrė, kad, jo žiniomis, Priežiūros komitetas neketina keisti savo sprendimo dėl G. Songailos pašalinimo ir jis galėtų būti pakeistas tik tuo atveju, kai visos partijos suvažiavimas išrinks naujos sudėties komitetą.

„Mus palaikė tik Valentinas Stundys – krikščionių demokratų bendrijos pirmininkas, pasakęs, kad tokie sprendimai yra vištakumas, ir mūsų svečias Rytas Kupčinskas, kuris bandė ginti“, - teigė politikas.

„Iš kitos pusės buvo tokios nuomonės, aš pavardinsiu. Destrukcija, reikėjo seniai šalinti. O įdomiausia buvo, kad dvi prezidiumo narės, pripažinusios, kad daug skaito Aleksandro Dugino, apkaltino G. Songailą ne tik kad Maksvos agentu, bet ir Lenkijos agentu, sulygino, kad Valdemaras Tomaševskis ir G. Songaila yra vieno lizdo paukščiai iš Latvių gatvės“, - pridūrė R. Garuolis.

Buvo ir manančių, kad trauktis nenaudinga

Nors nemaža dalis Tautininkų frakcijos narių sutiko paremti pirminį parengtą sprendimą trauktis iš TS-LKD gretų jį atidedant dviem mėnesiams ir sužinojus, kas taps konservatorių lyderiu, tačiau kai kurie politikai svarstė, kad pasitraukti iš konservatorių partijos tautininkams nenaudinga.

„Patikėti, kad mes staiga atsikūrę sugebėsime labai daug pasiekti, labai abejoju“, - svarstė Rimantas Matulis.

Kitas Tautininkų frakcijos narys Albertas Koviera taip pat svarstė, kad siūlymas trauktis iš TS-LKD į niekur yra tik emocija. Pasak jo, trenkti durimis daug proto nereikia, tačiau tokiu atveju A. Kubiliui bus atrišamos rankos.

„Kai mes stojome, jungėmės su Tėvynės sąjunga, vienas iš pagrindinių mūsų tikslų buvo pakeisti Tėvynės sąjungoje mąstymą apie Lietuvą, tautą. Mums tai pavyko padaryti, mes turime kuo pasigirti, nors mūsų Seimo narių buvo tik du. Dabar jeigu mes išeiname, nieko nesakę, trenkę durimis, mes A. Kubiliaus frakcijai atrišame rankas, jie ir toliau eis, kur norės. Todėl manyčiau, kad tam, jog išeitume, reikia žinoti, kur mes išeiname ir kaip išeiname. Į šitą klausimą nėra atsakyta, tas dokumentas yra emocijos“, - teigė A. Koviera.

„A. Kubiliaus dienos yra suskaičiuotos. Ši jo kadencija, net jei jis bus išrinktas, o tai tikriausiai ir įvyks, bus viena iš paskutinių. Tie dveji metai labai greitai prabėgs ir jeigu mes mokėsime gudriai, subtiliai elgtis Tėvynės sąjungoje, mes galime pasiekti, kad po dvejų-trejų metų Tėvynės sąjunga iš esmės pasikeis“, - pridūrė kalbėtojas.

Pats G. Songaila konferencijos metu nekalbėjo, tačiau jo šalininkų laikysena suponuoja, jog politikas veikiausiai buvo linkęs iš TS-LKD pasitraukti.