Seimas taip pat antradienį valdančiosios daugumos balsais atmetė konservatorės Rasos Juknevičienės teiktą alternatyvų nutarimo projektą, kuriuo siūlyta pripažinti, jog "Mažeikių naftos" privatizavimą tyrusi Seimo komisija "sėkmingai įvykdė valdančiosios daugumos gėdingiausią politinį užsakymą".

Laikinosios komisijos išvadose, kurias antradienį Seimui pateikė komisijos pirmininkas Valentinas Greičiūnas, konstatuojama, jog "Mažeikių nafta" buvo ne privatizuota, o tiesiog atiduota amerikiečių bendrovei "Williams International". Valstybė iš šio sandorio, kaip teigiama išvadose, negavo nė lito ir patyrė milijoninius nuostolius.

Atsakomybė už tai, kaip rašoma išvadose, tenka kelioms - Gedimino Vagnoriaus ir Rolando Pakso Vyriausybėms, laikinajai Irenos Degutienės vadovautai Vyriausybei ir sutartis pasirašiusiems šios Vyriausybės ministrams, tuometinei konservatorių bei krikščionių demokratų Seimo valdančiajai daugumai, taip pat - tuometiniam šalies vadovui Valdui Adamkui bei jo patarėjams.

Konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius šias komisijos išvadas vadino nesąžiningomis ir politizuotomis.

A. Kubilius Seimui pateikė alternatyvias išvadas, kuriose siūlo pripažinti "Mažeikių naftos" privatizavimo naudą. A. Kubiliaus pateiktose išvadose pažymima, jog prieš privatizavimą "Mažeikių nafta" dirbo nuostolingai, bendrovė vien per 1999 m. ir 2000 m. turėjo grąžinti su valstybės garantija paimtų 785 mln. litų paskolų.

"Jeigu 1999 m. nebūtų pasirašyta sutartis su "Williams", šių įsipareigojimų "Mažeikių nafta" nebūtų pajėgusi įvykdyti ir juos būtų turėjusi perimti valstybė, pati padengdama juos iš biudžeto arba ieškodama, kaip lėšas "Mažeikių naftai" perskolinti", - teigiama A. Kubiliaus pateiktose alternatyviose išvadose. Jose taip pat pabrėžiama, kad valdant "Williams" patirti "Mažeikių naftos" nuostoliai buvo nulemti objektyvių ekonominių veiksnių.

Liberalcentristai taip pat Seimui pateikė savo atskirąją nuomonę dėl parlamentinės komisijos išvadų, teigdami, kad jose perdėm sureikšminamas tuometinio Prezidento V. Adamkaus vaidmuo ir gerokai sumenkinama tuometinio Premjero R. Pakso atsakomybė. Liberalcentristai siūlė pripažinti, kad R. Paksas bei jo paskirti derybininkai - ministrai Jonas Lionginas ir Eugenijus Maldeikis pablogino sutarčių su "Williams" sąlygas.

Seimo parlamentinės komisijos pirmininkas socialdemokratas V. Greičiūnas atsakydamas į opozicijos narių klausimus, teigė, jog dabartinę "Mažeikių naftos" veiklos sėkmę nulėmė ne sutartys su "Williams", o nauji šių sutarčių vykdytojai - kompanija "Jukos". Tačiau V. Greičiūnas nesiėmė atsakyti į klausimą, kokių pasekmių būtų sulaukta, jei sutartys su "Williams" 1999 m. nebūtų pasirašytos.

"Gal reikėjo atiduoti "Mažeikių naftą" tokiam, kuris turi žalios naftos ir kuris galėjo užtikrinti naftos žaliavos tiekimą", - kalbėjo V. Greičiūnas.

Konservatoriai savo ruožtu ragino socialdemokratus atvirai paskelbti tolesnių politizuotų veiksmų grafiką ir tikino, kad visa ligšiolinė laikinosios komisijos, tyrusios "Mažeikių naftos" privatizavimą, veikla buvo suderinta su rinkimų laiku.

Seimo opozicijai antradienį kiek anksčiau nepavyko sustabdyti "Mažeikių naftos" privatizavimo aplinkybes tyrusios laikinosios komisijos išvadų svarstymo Seime. Konservatoriai, remdamiesi Seimo etikos ir procedūrų komisijos sprendimu, siūlė atidėti minėtų išvadų svarstymą ir pašalinti procedūrinius pažeidimus.

Seimo etikos ir procedūrų komisija antradienį pripažino, jog "Mažeikių naftos" privatizavimą tyrusi komisija galutines išvadas priėmė pažeisdama Seimo statute numatytas procedūras.

Pasak konservatoriaus Andriaus Kubiliaus, iš esmės tokiu Seimo etikos ir procedūrų komisijos sprendimu buvo pripažinta, jog išvados yra neteisėtos.

"Turėsime imtis visų priemonių, kad šis klausimas nebūtų svarstomas taip, kaip dabar - nesąžiningai ir politizuotai", - kalbėjo A. Kubilius.

Tačiau Seimo valdančiosios daugumos balsais opozicijos siūlymas atidėti išvadų svarstymą buvo atmestas. Išvados Seime antradienį pradėtos svarstyti.