Už G. Songailos pašalinimą balsavo 5 Priežiūros komiteto nariai, prieš – 2, dar 2 susilaikė.

„Priežiūros komiteto nuomone, partijos narys G. Songaila, paduodamas teismui ieškinį prieš Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus dėl Vilniaus m. skyrių Sueigos sprendimo sudaryti koaliciją Vilniaus miesto savivaldybėje, sąmoningai veikė prieš partiją ir taip šiurkščiai pažeidė TS-LKD įstatus. Vadovaujantis TS-LKD įstatais, Priežiūros komiteto sprendimas dėl narystės partijoje yra galutinis“, – skelbiama TS-LKD pranešime spaudai.

Priežiūros komitetas jau anksčiau yra sustabdęs Tautininkų frakcijos vicepirmininko Arvydo Radžiūno ir valdybos nario Kazimiero Uokos narystę partijoje.

Šeštadienį, balandžio 30 d., šaukiama Tautininkų frakcijos konferencija svarstys frakcijos ateitį Tėvynės sąjungoje.

G.Songaila sutiko atsakyti į Alkas.lt klausimus.

- TS-LKD Priežiūros komiteto sprendimu jūs buvote pašalintas iš partijos narių dėl pasipriešinimo koalicijai su V.Tomaševskio bloku. Ar tai buvo tik jūsų asmeninė pozicija?

- Kaip žinoma, TS-LKD Tautininkų frakcijos taryba oficialiai nepritarė koalicijai su antivalstybines nuostatas deklaruojančiu V.Tomaševskio bloku, juolab, kad R. Aleknai mero kėdę būtų nulėmęs KGB majoro dalyvavimas tokioje koalicijoje. KGB majoras p. Balakinas pareiškė, kad nemato nieko bloga KGB veikloje, tokia pat mintis buvo suformuluota ir Lenkų rinkimų akcijos pareiškime (esą juk p. Balakinui „reikėjo užsidirbti duonai“). O eksmeras ir buvęs A. Kubiliaus patarėjas R.Alekna tuomet viešai pareiškė, kad politikoje reikia išmokti gyventi su buvusiais KGB darbuotojais, t. y. bendradarbiauti su KGB majoru, buvusiu Europos Parlamento nario V.Tomaševskio padėjėju bei Tomaševskio bloko frakcijos Vilniaus miesto taryboje pirmininko pavaduotoju. Tačiau tokiai koalicijai prieštaravo ir Seimo pirmininkė, TS-LKD vicepirmininkė Irena Degutienė, viešai pareiškusi, kad „nepritaria koalicijai su Lietuvai nelojaliais asmenimis“.

- Bet argi bendra partijos pozicija nebuvo palaikyti koaliciją su V. Tomaševskio bloku?

- TS-LKD Prezidiumas dėl koalicijos su V.Tomaševskio bloku nepriėmė jokio sprendimo, nors tautininkai kėlė problemą, kad ši koalicija labai pakenktų ne tik partijai, Vilniaus miestui, bet ir visai Lietuvos politinei sistemai. Konfliktas išsiplieskė, kai Vilniaus sueigos taryba, likus kelioms dienoms iki pirmojo Vilniaus tarybos posėdžio, pritarė koalicijai su V.Tomaševskio bloku, jos pirmininkui Mantui Adomėnui motyvuojant, kad kitokiu atveju TS-LKD Vilniaus mieste liks opozicijoje. Aš prieštaravau šiam sprendimui, motyvuodamas, kad Vilniaus sueigos tarybos nariai buvo pastatyti prieš faktą be išankstinio politinio pritarimo tokiai strategijai ir kad buvo neišnaudotos kitos galimybės.

- Žiniasklaidoje buvo pranešta, kad dėl šio Vilniaus sueigos tarybos sprendimo jūs kreipėtės į teismą. Kas jus paskatino taip pasielgti?

- Mano manymu, Vilniaus sueigos taryba viršijo savo kompetenciją, nuspręsdama pritarti koalicijai su politiniu bloku, kurio programinės nuostatos kardinaliai priešingos TS-LKD vertybinėms ir programinėms nuostatoms. Šio bloko nariai iki šiol neatsiribojo nuo V.Tomaševskio šmeižikiško ir niekinančio elgesio Lietuvos valstybės atžvilgiu. Todėl aš padaviau ieškinį į Vilniaus miesto 3-ios apylinkės teismą, prašydamas panaikinti minėtą Vilniaus sueigos tarybos nutarimą. Vėliau, kai valdančioji koalicija su V.Tomaševskio bloku nebuvo sudaryta, aš savo ieškinį atsiėmiau. TS-LKD Tautininkų frakcijos taryba dėl visos šios istorijos jau anksčiau pareiškė, kad daugiau nebegali tapatintis su TS-LKD pirmininko Andriaus Kubiliaus primetama politika ir pasiūlė jam atsistatydinti iš TS-LKD pirmininko pareigų.

- Kaip vertinate TS-LKD Priežiūros komiteto sprendimą jūsų atžvilgiu?

- Priežiūros komiteto pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius ir dalis šio komiteto narių jau buvo pagarsėję dėl mėginimo apginti Vilniaus merą Vilių Navicką po to, kai jis darė neteisėtą spaudimą savivaldybės Kontrolės komisijos primininkui. TS-LKD Taryba tuomet pareikalavo, kad Priežiūros komitetas pakeistų savo sprendimą. Dabar kai kurie susikompromitavę Priežiūros komiteto nariai ir vėl vykdo savo patrono norus. Nors mes, tautininkai, siūlėme vienam iš Priežiūros komiteto narių, buvusiam Vilniaus miesto merui Raimundui Aleknai nusišalinti nuo balsavimo, nes konfliktinė situacija partijoje susidarė būtent dėl jo veiksmų, siekiant Vilniaus mieste sudaryti koaliciją su V. Tomaševskio bloku, tačiau R. Alekna to nepadarė ir būtent jo balsas nulėmė minėtą TS-LKD Priežiūros komiteto sprendimą.

- Kaip ketinate elgtis toliau?

- Nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Daug kas paaiškės netrukus, balandžio 30 d. įvyksiančioje TS-LKD Tautininkų frakcijos konferencijoje.