Per šiuos metus turi būti parengti dokumentai atiduoti aukcionui Seimo kanceliarijos valdomą nekilnojamąjį turtą. Už gautas lėšas planuojama remontuoti pirmuosius Seimo rūmus.

O Vyriausybė, jau seniai žadanti atsisakyti jai priklausančių poilsiaviečių kurortuose, tai daro vangiai. Šiemet ji pasiryžo tik pakeisti nekilnojamojo turto pavaldumą ir perduoti jį Turto fondui, bet suteikė galimybių ministerijoms išsaugoti valdininkams skirtus apartamentus.


Ledai pajudėjo

Idėja parduoti valdžios institucijoms priklausančius poilsio namus, viešbučius yra sena, bet jos įgyvendinimas iki šiol vis atidėliotas. Prieš porą metų naujoji valdžia pažadėjo atsisakyti politikams ir valdininkams pasilepinti ar gyventi lengvatinėmis sąlygomis skirtų objektų.

Tačiau tik pernai rudenį specialiu Vyriausybės sprendimu nuspręsta leisti perduoti Turto bankui Seimo kanceliarijai priklausantį viešbutį L.Giros gatvėje, 5 butus Pilaitės mikrorajone, Palangoje veikiančius poilsio namus „Viešnagė“ ir Švenčionių rajone prie Siauro ežero įrengtą poilsiavietę.

Per šiuos metus Turto bankas turės paskelbti perimtų objektų pardavimo aukcioną. Valstybė tikisi gauti ne mažiau kaip 8–9 mln. Lt.


Rekonstruos Seimo rūmus

Iš aukciono gauti pinigai bus skirti pirmųjų Seimo rūmų rekonstrukcijai. „Pagal įstatymą gautas lėšas už parduotą valstybės turtą galima naudoti tik kitų valdžios institucijų objektų reikmėms, – aiškino seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė. – Šiuo atveju turėsime dvigubą naudą – parlamentas atsisakys jam nebūdingų funkcijų valdyti nekilnojamąjį turtą ir nenaudodami biudžeto lėšų galėsime remontuoti pirmuosius Seimo rūmus.“


Rūmuose žadama pakeisti vėdinimo, šildymo ir kitus inžinerinius įrenginius. Daugiausia remonto darbų numatyta atlikti 4 aukšte: koridoriuje bus paaukštintos lubos, parketą pakeis poliruoto akmens masės plytelės, kabinetuose bus sumontuotos matinio stiklo durys.
Pasak A.Baltraitienės, planuojamiems darbams turėtų užtekti numatytų gauti pinigų. „Jei objektus pavyks parduoti brangiau ir pinigų bus daugiau, nei reikia, Finansų ministerija turės nustatyti, kokiems kitiems valstybės objektams juos skirti“, – sakė vicepirmininkė.


Privilegijų atsisakė nenoriai

V.Baltraitienė minėjo, kad prieš priimant sprendimą parlamento nekilnojamąjį turtą atiduoti aukcionui sulaukta nemažai pasipriešinimo.
„Todėl ir sprendimas priimtas tik pernai rudenį, nors planuota šį procesą pradėti daug anksčiau, – kalbėjo parlamentarė. – Seimui visiškai nereikia nei poilsiaviečių, nei butų, nei viešbučio L.Giros gatvėje – poilsio namai yra verslo reikalas, o leisti nuomotis pigiau butus Seimo kanceliarijos darbuotojams irgi nėra teisinga.“


Valstybės kontrolė dar prieš dvejus metus konstatavo, kad parlamento butų nuoma ne Seimo nariams pažeidžia Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo įstatymą. Mat viešbutyje L.Giros gatvėje ir būstuose Pilaitėje gyveno ir kelis kartus pigesnę nuomą mokėjo Seimo kanceliarijos darbuotojai ir netgi kitų institucijų valdininkai. Seimo viešbutyje L.Giros gatvėje įsikūrę tik du parlamentarai.


Vyriausybė neskuba

Vyriausybė, priimdama nutarimą leisti Turto bankui aukcione parduoti Seimo turtą, tą patį galėjo padaryti ir su savo poilsiavietėmis bei viešbučiais. Vietoje to ministerijoms dar leista pagalvoti, ar joms tikrai reikia poilsio objektų.


„Šiuo metu priimtas protokolinis sprendimas pakeisti jų statusą į viešųjų įstaigų ir perduoti valdyti Turto fondui, – teigė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis. – Ministerijoms leista apsispręsti, ar joms priklausiusias poilsines jos norės nuomotis, ar atiduoti objektus aukcionui. Be abejo, šios įstaigos turės būti prieinamos visuomenei ir užsidirbti lėšas pačios.“


Prieš 5 metus Andrius Kubilius, dar būdamas Seimo nariu, piktinosi, kad valstybės įstaigos neatsisako joms priklausančių poilsiaviečių, išlaikomų iš mokesčių mokėtojų pinigų. Tapęs premjeru jis teigė neatsisakęs šios idėjos, tačiau praėjus daugiau kaip pusei kadencijos nuveikta nedaug: viešbučiai „Baltija“, „Auska“, „Žilvinas“ perduoti valdyti Ūkio ministerijai ir turi išsilaikyti patys. Tačiau dar likę daug valstybinių poilsio namų, poilsiaviečių, kai kurios jų pavadintos mokymo ir kvalifikacijos centrais, nors iš tikrųjų teikia gerokai pigesnes poilsio paslaugas valdininkams. Lietuvos bankas tokių centrų turi net tris: Palangoje, Druskininkuose ir Molėtų rajone.

Jaučiasi diskriminuojami


Valentinas Mačiulis, Seimo kanceliarijos paslaugų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas
Seimui priklausiusiuose poilsio namuose Palangoje ir Švenčionių rajono poilsiavietėje šią vasarą kanceliarijos darbuotojai dar galės atostogauti. Gaila, kad to nebus ateityje. Nemanau, kad tai buvo kokia nors privilegija. Pavyzdžiui, Palangoje poilsio namai toli gražu nėra prabangūs, ten paprasti kambariai, bendros virtuvės koridorių gale. Parlamento darbuotojai paprasčiausiai turėjo, kur pernakvoti.


Kažkodėl neskubama parduoti daug prabangesnių vadinamųjų mokymo centrų, kurie priklauso ministerijoms, bet realiai naudojami poilsiui. 


Kalbos skiriasi nuo darbų


Loreta Graužinienė, Seimo Audito komiteto pirmininkė


Ši Vyriausybė skambiai deklaravo, kad reikia sutvarkyti valstybės turtą, kuris nereikalingas valdžios funkcijoms atlikti. Tačiau šie deklaruoti principai nevykdomi. Seimas gana ryžtingai ėmėsi atiduoti nekilnojamąjį turtą aukcionui, bet procesas ilgai strigo Vyriausybėje. Seniai žadėta perduoti visas Vyriausybės poilsines, mokymo centrus Turto bankui, bet šie klausimai sprendžiami vangiai.

Šaltinis
„Gimtasis kraštas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją