„Praeitis nepamiršta, bendruomenės atmintyje išliko sprendimai, susiję su miesto klausimais, teritorijų planavimais, vartotojų teisėmis, komunaliniu ūkiu, - apie praeitose kadencijose Vilniaus savivaldybėje priimtus sprendimus sakė sostinės Žvėryno bendruomenės narys teisininkas Paulius Markevičius. - Ryškiausi pavyzdžiai, tai ir šią žiemą virusi diskusija dėl šilumos kainų, šilumos monopolio, kuris ir šiuo metu tebevyksta. Taip pat yra didžiulių problemų dėl šilumininkų ketinimų perimti šilumos punktus“.

P. Markevičius kaip problemą įvardijo ir tai, kad buvę sostinės merai neužkirto kelio ir sudarė sąlygas šiuo metu Vilniuje kurtis dariniui, kuris apima visas komunalinio ūkio sritis.

„Tai yra namų administravimas, atliekų tvarkymas, šilumos tiekimas ir priežiūra. Visa tai realiai patenka į vienos grupuotės rankas. Vienintelio, ko dabar šiai grupuotei trūksta, yra atliekų deginimo gamyklos. Ir ratas užsidarytų. Esant dabartinėms sąlygoms yra patogu sukurti tokį monopolį, - kalbėjo P. Markevičius. - Pvz., savivaldybė skiria administratorius iš įmonių, kurios realiai pelnosi iš tos veiklos, nors administratoriai turėtų būti žmonių pagalbininkai, vadybininkai“.

„Be abejonės, politikai dažnai tą temą naudojo, turėsime galimybę tobulinti ir didinti konkurenciją, kur ji privalo būti didesnė, - replikavo A. Zuokas. - Pvz., šioje kadencijoje, kai politikai labai daug kalbėjo apie būsto administracijos problemas, praktiškai nebuvo įsteigta nei viena nauja bendrija“.

Naujasis meras užduoda klausimą: „Kodėl“?

„Pasirodo, kada dar praeitoje kadencijoje buvau savivaldybėje, miesto seniūnai buvo įpareigoti, kad jie turi pagal tam tikrą planą įsteigti tam tikrą skaičių bendrijų. Be to, savivaldybė kompensuodavo bendrijos steigimosi išlaidas, nes bendrija yra pastato šeimininkas. Paskui ketverius metus tiek daug politikai apie tai kalbėjo, bet niekas neįvyko, - pasakojo A. Zuokas. - Mes turime atkurti buvusią tvarką, duoti planus seniūnijoms, kompensuoti steigimo išlaidas, sutikti, kad būsto administravimo teisės būtų suteiktos ne tik juridiniams, bet ir fiziniams asmenims. Taip konkurencija būtų didesnė ir skaidrumo būtų daugiau“.

„Mūsų įstatymai leidžia, kad šilumą tiektų ne vienas subjektas. A. Zuokas sako, kad jis norėtų paskatinti įmones. Tai reiktų paskatinti įmones, kad be „Dalkijos“ ateitų dar kažkas tai. Pasistatytų katilines ir kainos mažėtų“, - siūlė Seimo narys Kęstutis Masiulis.

Anot A. Zuoko, „tai nėra taip paprasta, kaip lengva pasakyti“.

Beje, naujasis meras žadėjo ir daugiau skaidrumo savivaldybėje: tuo šiandien skundžiasi gyventojai.

„Skaidrumo yra tikrai nedaug. Prieš kelias dienas įvyko savivaldybės susitikimas su šilumininkais, kaip perimti šilumos punktus, prisidengiant šilumos ūkio priežiūra, kad bendrijos negalėtų reguliuoti šilumos kiekio. Vilniuje masiškai ketinama periminėti šilumos punktus. Kai bendruomenė kreipėsi į savivaldybę įtraukti į posėdį bendruomenės atstovus, buvo tiesiog neleista to padaryti, nes buvo pasakyta, kad čia savivaldybė turi apsitarti su šilumininkais, ir viskas“ ,- pasakojo P. Markevičius.