Pasak V. Landsbergio skundo, pirmasis jų teigė, neva V. Landsbergis yra KGB agentas, antrasis - kad visa V. Landsbergio šeima tokia. Abiem autoriams priskiriami teiginiai, kad V. Landsbergis daugelį metų organizavo įvairias provokacijas prieš Kazimierą Prunskienę, nors pats su visa šeima uoliai tarnavo KGB.

Kaip pabrėžiama skunde, šie teiginiai yra melagingi ir neatitinka tikrovės, jų autoriai piktybiškai šmeižia jiems nepatinkantį politiką ir jo šeimą, žemina žmonių garbę ir orumą.

Todėl V. Landsbergis paprašė generalinio prokuroro Antano Klimavičiaus pradėti ikiteisminį tyrimą, kad nurodytieji asmenys būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Kazimieras Putelis patvirtino, kad prokuratūra yra gavusi minėtą skundą ir jį nagrinėja. Sprendimą, kaip pasielgti su V. Landsbergio skundu, ketinama priimti per kelias artimiausias dienas, galbūt jau penktadienį. Jei būtų nuspręsta ikiteisminį tyrimą atlikti, jis gali būti pavestas vienai iš teritorinių prokuratūrų. Jei tyrimo būtų atsisakyta, V. Landsbergiui gali būti rekomenduojama dėl garbės ir orumo įžeidimo bylinėtis civiline tvarka.

Gegužės pradžioje Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos valstybės ir visuomenės veikėjo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio atminimą žeidžiančių teiginių rašytojo V. Petkevičiaus knygoje "Durnių laivas". V. Petkevičiui pateiktas įtarimas šmeižimu pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnį.

Generalinės prokuratūros atstovo teigimu, vienas iš lemiamų motyvų atlikti ikiteisminį tyrimą dėl galimo šmeižto knygoje "Durnių laivas" buvo tai, kad įžeidžiamas atminimas jau mirusio žmogaus, kuris pats nebegali kreiptis į teismą ir apginti savo orumo.

Šią bylą nagrinės Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismas, tačiau posėdžio data dar nepaskirta.