"Manau, kad nuobodu nebus, bent jau to tai tikrai galima tikėtis meru būnant A. Zuokui. Patirtis rodo, kad A. Zuokas sugeba išlaikyti dėmesį sau, sugeba atrasti tam tikrų iniciatyvų, kurios palaiko jo autoritetą, charizmą ir greičiausiai tokios tendencijos ir turėtų išlikti", - Eltai sakė T. Janeliūnas.

Politologas A. Zuoką kaip politiką bendrai charakterizavo kaip asmenybę su išskirtinėmis savybėmis.

Tomas Janeliūnas
"Jis pakankamai anksti pradėjo ruoštis rinkimams į savivaldą, atsisakė savanoriškai Seimo nario mandato ir, kaip galiausiai galima spręsti, pasirinko teisingai ir sugebėjo net ir esant labai sudėtingai situacijai miesto taryboje surinkti būtinus 26 balsus. Tai rodo turbūt unikalią politiko uoslę ir gebėjimus pritraukti paramą, kokiomis priemonėmis, galime tik spėlioti", - teigė T. Janeliūnas.

Taigi susidėliojo vadinamasis "4+" koalicijos modelis: 12 - A. Zuoko ir Vilniaus koalicijos narių, 8 - "darbiečiai", 5 - socialdemokratai ir Rusų aljanso atstovė. Vilniaus miesto tarybą sudaro 51 narys.

A. Zuokui atiteko aštuoni auksiniais vadinti Darbo partijos balsai. Dėl jų derėjosi ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Politologo vertinimu, konservatoriams koją pakišti galėjo ir įtampa dėl lenkų mažumos.

"Įtampa dėl lenkų mažumos ir Lenkų rinkimų akcijos, pastarųjų dienų tam tikri pareiškimai tikrai nepalengvino konservatoriams galimybių išlaikyti savo kandidatą mero poste. Kita vertus, klausimas, ar patiems konservatoriams ilguoju laikotarpiu tam tikros nuolaidos lenkams būtų davusios politinės naudos. Kaip matote, pačioje konservatorių partijos viduje buvo labai skirtingos pozicijos dėl to, ar reikia su lenkais dėtis", - sakė T. Janeliūnas.

Per slaptą balsavimą už kitus du kandidatus į merus: Raimundą Alekną iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų balsavo 16 tarybos narių, o už Jaroslavą Kaminskį iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - 9 tarybos nariai.

A.Krupavičius: A.Zuokas meru bus ilgai, jei visi koalicijos partneriai bus patenkinti postais

Vilniaus meru po ketverių metų pertraukos antradienį vėl išrinktas Artūras Zuokas ilgai vadovaus miestui, jei koalicijos partnerius apdalins norimais postais, mano politologas Algis Krupavičius.

Jis pažymėjo, jog A.Zuoko išrinkimas meru dar kartą parodė, kad šis politikas yra geras derybininkas.

"Kadangi koalicijos vietos valdžioje Vilniuje, Kaune ar kitur dažniausiai formuojamos pagal kėdžių arba postų principą, visų koalicijų gyvenimo trukmė priklauso, kiek gautais postais yra patenkinti partneriai. Jei A.Zuokas sugebės visų koalicijos partnerių interesus patenkinti, manau, kad koalicija gali išgyventi visą kadenciją", - BNS po balsavimo sakė A.Krupavičius.

Svarstydamas, kaip A.Zuokui seksis vykdyti miesto tarybos nario priesaiką tarnauti piliečių interesams, politikos ekspertas pabrėžė, jog naujasis sostinės meras "bent jau viešųjų ryšių lygyje, ko gero, bus patrauklus daugeliui vilniečių".

"A.Zuokas yra patyręs politikas, mero poste vėtytas ir mėtytas, turintis įvairių etikečių, bet ta patirtis, matyt, neturėtų nueiti vėjais. Naujoje kadencijoje kaip meras jis turėtų būti žymiai atsargesnis, o iš kitos pusės jis tikriausiai bus energingas, aktyvus", - kalbėjo A.Krupavičius.

Politologas atkreipė dėmesį, kad sostinės merui yra labai svarbi Vyriausybės parama, todėl šioje vietoje A.Zuokui gali kilti problemų.
"Sostinės valdžios sugyvenimas su centrine valdžia yra gana svarbus veiksnys. Kad toks sugyvenimas bus lengvas, požymių nedaug, nes Tėvynės Sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ne itin svarstė galimybės dalyvauti koalicijoje su A.Zuoku. Antra vertus, viešojoje erdvėje A.Zuoko atžvilgiu yra sakoma daug įvairios kritikos iš valdančių partijų pusės", - sakė A.Krupavičius.

"Taigi perspektyvos nėra pačios šviesiausios, bet politikai turi susitaikyti su faktais ir su tikrove. Tam tikrą sugyvenimą sostinės valdžiai ir centrinei valdžiai teks surasti", - tvirtino pašnekovas.
Politologas kaip keistą įvertino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) sprendimą kelti savo kandidatą - Jaroslavą Kaminskį.

"LLRA sprendimas kelti savo kandidatą buvo gana keistas ir akivaizdu, kad potencialios TS-LKD ir LLRA koalicijos suformavimui toks žingsnis buvo kontrproduktyvus ir reiškia, kad tokia koalicija, apie kurią buvo daug kalbėta, bus mažai įmanoma", - kalbėjo pašnekovas.

Jis tvirtino, kad LLRA galimybes dalyvauti vienoje ar kitoje valdančioje koalicijoje sumažino jos narių, ypač lyderio Valdemaro Tomaševskio, pareiškimai, "Lietuvos-Lenkijos santykių temos eskalacija žiniasklaidoje, perdėtas kai kurių Lenkijos politikų aktyvumas, siekiant tapyti paveikslą tamsiomis spalvomis". Tačiau, pasak A.Krupavičiaus, konservatoriai savo veiksmais taip pat mažino koalicijos galimybes.

V. Dumbliauskas: A. Zuokas ir toliau rems vieną verslo grupę

Į Vilniaus mero postą sugrįžęs Artūras Zuokas turbūt ir toliau rems vienos verslo grupės interesus, todėl sostinės gyventojai juo nesidžiaugs, mano politologas Vytautas Dumbliauskas.

"Aš manau, kad vilniečiai šiuo meru nesidžiaugs, nes būtent A.Zuokui būnant meru buvo privatizuotos beveik visos savivaldybės įmonės, kurios administruoja daugiabučius gyvenamuosius namus. Namų administravimas buvo padarytas privačiu verslu", - po balsavimo kalbėjo politologas.

"Visi žino, kad A.Zuokas dirba vienai verslo grupei. Nesuprantu žmonių, kurie balsavo už jį. Jie balsavo išvis už tą verslo rupę, kuri pakeitė pavadinimą, bet kurią visi vadina "Rubikonu", ir jis yra ištikimas jos karžygys. Jis toliau darys, kad tai verslo grupei būtų gera Vilniuje gyventi", - tvirtino V.Dumbliauskas.

Jis tvirtino, kad žmonėms A.Zuokas yra žavus politikas, rinkėjus traukia iš alkoholikų šeimos prasimušusio vaikino įvaizdis.

"Šitie dalykai teistumą gali ir užtušuoti. Jo žavesio neatimsi, jis moka kalbėti, diskutuoti", - tvirtino politologas.