Ukrainos prezidentūra A.Paulausko viešnagės į Krymą išvakarėse nieko nežinojo apie Seimo pirmininko atostogų planus.

Ukrainos prezidento spaudos atstovas Aleksandras Martinenka "Lietuvos rytui" penktadienį tvirtino, kad kitos savaitės L.Kučmos darbotvarkėje jokio susitikimo su svečiu iš Lietuvos nėra numatyta.

A.Martinenka taip pat nustebo išgirdęs, jog A.Paulauskas atvyksta į Krymą atostogų, o ne į Ukrainos nepriklausomybės dienos minėjimo renginius, kurie bus rugpjūčio 24-ąją.

Netikėta A.Paulausko kelionė sukėlė problemų ir Lietuvos ambasadai.

Ambasadorius Vytautas Plečkaitis "Lietuvos rytui" pripažino, kad iškilo rimtų sunkumų rengiant A.Paulausko susitikimus su Ukrainos veikėjais: "Išsiuntėme prašymus dėl susitikimų su visais įmanomais pareigūnais, bet neturime garantijų, kad kokie nors susitikimai įvyks - visi čia rugpjūtį atostogauja".

Pasak ambasadoriaus, pavyko tik susitarti, kad oro uoste A.Paulauską pasitiks vienas iš Ukrainos parlamento vicepirmininkų.

Ambasadorius žadėjo dėti pastangas, kad prieš pat A.Paulauskui grįžtant į Vilnių kaip nors pavyktų suorganizuoti Seimo pirmininko ir Ukrainos parlamento vadovo Ivano Pliuščiaus susitikimą.

Būtent I.Pliuščius, o ne L.Kučma, kaip bandė teigti Seimo pirmininko sekretoriatas, ir galėjo oficialiai pakviesti A.Paulauską apsilankyti Ukrainoje.

Kaip teigė "Lietuvos ryto" kalbinti kai kurie šalies diplomatai, vienos iš didžiausių Europos valstybių prezidentas L.Kučma niekada neleistų sau atostogauti pagal rangą jam nė iš tolo neprilygstančio Seimo pirmininko draugijoje.

"Lietuvos ryto" žiniomis, L.Kučmos "kvietimas" A.Paulauskui atsirado šį pavasarį. Viešėdamas Vilniuje Ukrainos prezidentas mandagiai pasiūlė A.Paulauskui kada nors aplankyti Krymą.

Kai kurie šaltiniai Seime tvirtino, kad tikrąjį I.Pliuščiaus kvietimą Seimo vadovui aplankyti Ukrainą, kuris A.Paulauskui buvo neseniai perduotas Strasbūre, Seimo pirmininko sekretoriato darbuotojai kažkur pametė.

Tačiau net jei šis kvietimas ir nebūtų pamestas, pirmasis į Lietuvą vis tiek turėjo atvykti I.Pliuščius, o tik po to Kijeve su atsakomuoju vizitu jau galėjo pasirodyti ir A.Paulauskas. Mat šalių vadovams keičiantis vizitais yra būtina laikytis griežtų diplomatinio etiketo taisyklių.

Penktadienį kai kurie Užsienio reikalų ministerijos valdininkai šaipėsi, jog pavargęs po intensyvių anglų kalbos kursų Londone A.Paulauskas nutarė nelaukti, kol atvyks jo Ukrainos kolega, todėl ir prisiminė kažkada gavęs kažkokį kvietimą atvykti į Ukrainą.

Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rymantas Mockevičius "Lietuvos rytui" patvirtino, kad A.Paulauską į Krymą lydės apsaugos darbuotojas: "Seimo pirmininkui priklauso apsauga visas 24 valandas per parą. Mums nesvarbu, ar tai poilsinė, ar darbo kelionė".

"Lietuvos rytui" pavyko sužinoti, kad net kartu su Ukrainos prezidentu L.Kučma prieš savaitę Kryme atostogavusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga nebuvo lydima Latvijos vadovės apsaugos darbuotojų.

Tiesa, apie šias atostogas Kryme rašiusi Ukrainos žiniasklaida Latvijos prezidentę pristatydavo kaip Lietuvos vadovę.

R.Mockevičius patvirtino, kad apsaugos pareigūno kelione į Ukrainą ir gyvenimo Kryme sąlygomis rūpinasi Seimo tarnybos.

Seimo vadovo atstovas spaudai Arvydas Žilinskas iš pradžių teigė, kad privataus A.Paulausko vizito Seimo tarnybos nerengia: "Šia kelione rūpinasi pats A.Paulauskas. Visas kelionės išlaidas jis taip pat padengia asmeniškai".

Bet Vadovybės apsaugos departamentas iš mokesčių mokėtojų pinigų turės apmokėti visas A.Paulauską saugančio apsaugos darbuotojo pateiktas sąskaitas.