Pasak VSD pranešimo, liustracijos komisija apklausė V.Grigoraitį, išklausė liudytojus ir išnagrinėjo archyvuose išlikusią medžiagą ir nutarė, kad "turima archyvinė ir kita papildomai surinkta medžiaga neįrodo V.Grigoraičio bendradarbiavimo su SSRS specialiosiomis tarnybomis".

Komisijoje, be VSD, taip pat posėdžiauja Generalinės prokuratūros bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovai.

Praėjusią savaitę žiniasklaida pranešė, esą V.Grigoraitis praeityje galimai bendradarbiavo su KGB. Taip pat buvo skelbiama, esą V.Grigoraitis VSD turi "užtarėjų", kurie jam padėję gauti leidimą dirbti su valstybės paslaptimi laikomais dokumentais.

Pagal prieš penkerius metus priimtą įstatymą dėl asmenų, bendradarbiavusių su SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos, buvę KGB bendradarbiai privalėjo informuoti liustracijos komisiją apie bendradarbiavimo faktą, garantuojant jiems anonimiškumą.

Per nustatytą pusantrų metų laikotarpį, liustracijos komisijai prisipažino maždaug pusantro tūkstančio buvusių KGB darbuotojų ir agentų.

Įstatymas riboja buvusių KGB bendradarbių teisę dirbti tam tikrose valstybiškai svarbiose sferose. Šis ribojimas netaikomas tik tiems asmenims, kurie laiku prisipažino komisijai ir nebuvo padarę nusikaltimų.

Lietuvos ypatingojo archyvo (LYA) bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) atstovai yra kreipęsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo dokumentų klastojimo Lietuvos archyvų departamente.