Dėl ankstesnių draudimų lytiniams santykiams likdavo tik antradienis ir trečiadienis

Pasak P. Aniceto, kuris yra ir Filipinų vyskupų konferencijos šeimos ir gyvybės komisijos pirmininkas, net ir Biblijoje parašyta, kad žydų kunigai galėdavo vadovauti apeigoms „Šventų Švenčiausioje vietoje“ tik prieš tai susilaikę nuo santuokinio akto. Pagaliau tai nėra vien krikščioniams būdinga nuostata – musulmonai per Ramadaną daro tą patį. Taigi susilaikymas nuo lytinių santykių būtų labai gražus būdas paminėti Gavėnią bei labiau įsijausti į būsimo stebuklo laukimą. Tiesa, teisę spręsti, ar laikytis šio raginimo, arkivyskupas paliko pačioms poroms, tačiau pridūrė, kad toks sprendimas būtų labai skatintinas.

Gana ilgai bažnyčia lytinių santykių atžvilgiu buvo kategoriška – lytinis aktas gali būti atliekamas tik giminei pratęsti, o griežtai bažnyčios kanono besilaikantys tikintieji galėjo mylėtis vos dvi dienas per savaitę – antradienį ir trečiadienį.

Pirmadienį sutuoktinių poros buvo raginamos susilaikyti nuo lytinių santykių, nes tai diena, skirta mirusiųjų sieloms pagerbti, ketvirtadieniais buvo minimas Kristaus suėmimas, penktadieniais – Kristaus nukryžiavimas, šeštadieniais buvo pagerbiama Mergelė Marija, o sekmadieniais – Kristaus prisikėlimas. Jei antradienis ar trečiadienis sutapdavo su kalendorine bažnytine švente, turėti lytinių santykių taip pat būdavo nerekomenduojama.

Oficiali bažnyčia lytinius santykiu pripažįsta ne tik giminei pratęsti

Juozas Tunaitis
Šiandien bažnyčios atstovai tikina, kad krikščionybė nėra nusiteikusi nei prieš seksualumą, nei apskritai prieš kūną.

„Tai visokie išsigalvojimai. Bažnyčia nieko, kas nėra nuodėmė, nedraudžia. Lytiniai santykiai draudžiami tik be santuokos – kol žmogus nevedęs, jis turi savo skaistybę saugoti. Kai žmonės susituokia, jie jau priklauso ne tik sau, bet ir vienas kitam. Tiek vyras nėra vien tik pats savo kūno šeimininkas, tiek žmona, nes jie abu tampa vienu kūnu, todėl turi derintis vienas prie kito ir tartis“, - oficialų bažnyčios mokymą aiškino J. Tunaitis.

Anot vyskupo, oficialiame mokyme nėra rekomendacijų susilaikyti nuo lytinių santykių tam tikromis dienomis. Lytiniai santykiai – taip pat Dievo kūrinijos dalis, todėl jie galimi ne tik giminei pratęsti, bet ir meilei vienas kitam parodyti. Lytiniai santykiai draudžiami tik tokiu atveju, jeigu jie iškreipti.

„Kas Dievo leista ir pagal prigimtį tinka, nėra draudžiama. Sunku dabar pasakyti, kaip minėti draudimai atsirado – kažkas juos užrašė, kažkas perrašė. Dabartinės įvairios rekomendacijos – tik rekomendacijos. Bažnyčios atstovai – taip pat žmonės, kurie gali turėti savo nuomonę. Kaip Seime kiekvienas nori turėti savo nuomonę, taip ir tarp bažnyčios atstovų atsiranda tokių, kurie nori būti gudresni už kitus.

Jei pora mato prasmę, ji gali nuspręsti susilaikyti nuo lytinių santykių per šventes, tačiau tai turi būti abiejų sprendimas. Santuokoje žmogus negali pats vienas susigalvoti, jis turi tartis su savo antrąja puse, kadangi santuoka yra dviejų žmonių sąjunga. Abu turi vienas kitą gerbti ir negali vienas be kito žinios ką nors išsigalvoti“, - tikino J. Tunaitis.

Taigi sutuoktinių lytinis gyvenimas, bažnyčios atstovo teigimu, yra jų reikalas. Jie gali susitarti susilaikyti nuo lytinių santykių per bažnytines šventes, bet gali ir nedaryti to.

Susilaikymas padeda prikaupti daugiau lytinės energijos

Vaiva Eringytė
Akušerės-ginekologės Vaivos Eringytės teigimu, susilaikymas nuo lytinių santykių nėra blogas dalykas. Sakoma, kad tuomet lytinių santykių kokybė būna geresnė, kadangi žmonės sukaupia daugiau seksualinės energijos. „Aš visada patariu atsižvelgti į moters fiziologinį ciklą. Jei moteris nenori pastoti, vaisingu laikotarpiu nuo lytinių santykių jai tiesiog reikėtų susilaikyti“, - sakė pašnekovė.

Šiuo metu lytiniai santykiai tampa rutina, keičiasi požiūris ir į lytinius santykius per mėnesines. Anksčiau moterys būdavo mokomos per mėnesines nesantykiauti, tačiau dabar tai tik etinis klausimas – kiek tai moteriai priimtina. Žinoma, specialistai įspėja, kad tokių santykių metu didesnė rizika infekcijai patekti į lytinius organus.

„Man atrodo, kad mūsų visuomenė tampa mažiau seksuali, kadangi žmonėms trūksta lytinės energijos. Moterys pernelyg rūpinasi savo lieknumu, be to, yra labai užimtos ir veikiamos streso. Tiesiog jos turi per daug pareigų. Visa tai veikia jų lytinį gyvenimą“, - svarstė akušerė-ginekologė.

Anot V. Eringytės, moteris gali jaustis saugi per lytinius santykius tik santuokoje, todėl skatina poras tuoktis.

„Jei vyras moters neveda, o tik gyvena kartu su ja – tai, mano manymu, moters pavergimas. Moteris šioje situacijoje yra beteisė, o ir vaiko gimimas nukeliamas vis tolesniam laikui. Kai žmonės susituokę, po dviejų metų bent jau giminaičiai pradeda daryti spaudimą ir tai nėra blogai. Žinant mūsų demografiją situaciją, moterims reikėtų drąsiau ryžtis šiam žingsniui. Beje, man teko skaityti J. Basanavičiaus biografiją. Jis net nežinojo, kiek turėjęs brolių ir seserų, nes gyvi užaugo tik trys. 20-to amžiaus pradžioje moterys Lietuvoje užaugindavo vidutiniškai po 6 vaikus, 5-ame dešimtmetyje – jau po 4, sovietmečiu – 2,3, o dabar – 1,25.

Tuo tarpu bendraujant su moterimis, man susidarė įspūdis, kad laimingiausios yra šeimos, kurios turi 3-4 vaikus. Kai šeima turi daugiau vaikų, ji gal nėra taip labai sumaterialėjusi, nustojama siekti nerealių tikslų, daugiau laiko skiriama bendravimui ir vaikams, pagaliau mažiau laiko lieka bartis dėl neišplauto puodelio ar kitos smulkmenos“, - įsitikinusi pašnekovė.